Nyheter
Kort med foton sammanbundna som en nyckelring, tillsammans med hållare och förstoringsglas.
Med insektsnyckeln följer ett litet förstoringsglas och en karbinhake att sätta i bälte eller nyckelring. Foto: (CC BY)

Insektsnyckel i fickformat lanseras

Nu är den här! Insektsnyckeln som kan hjälpa museer och byggsektorns aktörer att snabbt identifiera några av de vanligast förekommande skadeinsekterna i Sverige. Många har roliga namn som fjällborstsvansar, klokrypare, tjuvbaggar och ängrar, men är mindre roliga att upptäcka i en samling eller byggnad.

Skadedjur kan orsaka oersättliga skador och förluster på samlingar, arkiv och byggnader om de inte upptäcks i tid. För att underlätta detta har Riksantikvarieämbetet och PRE-MAL, de svenska museernas, bibliotekens och arkivens skadedjursgrupp, i samarbete med Svensk Byggtjänst tagit fram ”Insektsnyckeln – våra vanligaste skadedjur ” som är lätt att bära med sig.

Den består av en samling kort sammanbundna med en karbinhake och ett förstoringsglas. På varje kort finns en bild och kort information om en insekt, totalt 41 vanliga insekter. På baksidan finns en QR-kod till raa.se/insektsnyckeln där det finns fördjupad information för varje insekt med tips om hur angrepp kan förebyggas och åtgärder om skadan redan är skedd.

– Insektnyckeln är ett smidigt verktyg att ta med till magasinet för att snabbt kunna avgöra om det handlar om några av de vanligaste skadeinsekterna, säger Niklas Apelqvist, som arbetar som Entomolog på Naturhistoriska riksmuseet och har varit med och tagit fram verktyget.

Lönande att arbeta förebyggande

I dag arbetar museer med en restriktiv och reglerad användning av många kemiska bekämpningsmedel och dessa behöver ersättas med mer miljövänligare metoder och förebyggande arbete. I museivärlden är detta av särskild vikt då användandet av kemiska bekämpningsmedel innebär hälsorisker för personal och besökare, men även kan vara skadligt för föremålen.

– Att via Insektsnyckeln få hjälp med förebyggande åtgärder och att tidigt identifiera ett skadeangrepp är en vinst för både samlingarna och miljön, säger Carola Häggström, utredare vid Riksantikvarieämbetet som arbetar med samlingsförvaltning.

Insektsnyckeln är i första hand framtagen för kulturarvssektorn och byggbranschen men kan förstås användas av alla. På våra webbsidor om riskhantering och förebyggande arbete mot skadedjur och mögel finns nu Insektnyckeln med de nya faktasidorna, och med en sida där alla insekterna är listade både i bokstavsordning och i systematisk ordning efter typ av insekt. 

Lägg gärna till länken raa.se/insektsnyckeln som favorit eller bokmärke, så har du den lätt tillgänglig om oturen skulle vara framme. Och själva Insektsnyckeln i fickformat finns nu att beställa via Svensk Byggtjänsts webbutik.

 

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: