Nyhetsarkiv
Bilden är ett montage, tillsammans med ett måttband.
Till vänster hopvikt runbleck från Bornholm. Kællingeby-blyamulett. Foto: Lisbeth M. Imer Museum of Denmark, CC BY-SA. Till höger inskrift från Hellvi kyrka, Gotland. Foto: (CC BY)

Följ med K-podd till Östersjöns runvärld

I senaste avsnittet av K-podd handlar det om ö-kända runor. Det är Riksantikvarieämbetets runexperter Laila Kitzler Åhfeldt och Magnus Källström som reder ut hur användandet av runor skiftat i olika tider på Gotland, Öland och Bornholm.

Vem var egentligen Grimmelige Gred som bornholmarna behövde så många amuletter för att skydda sig emot? Hur kunde 1800-talets run-nestor George Stephens reta upp sin kusk så till den milda grad att denne drog sin kniv? Och kan det ha varit så att gutarnas ökade användande av runor efter invasionen 1361 var ett sätt att markera motstånd mot dansken? Det är några av frågeställningarna som behandlas i avsnittet.

Samtalet utgår från den nyutkomna antologin Det öppna och det fördolda som Laila Kitzler Åhfeldt och Magnus Källström är redaktörer för.

Lyssna på avsnittet och läs mer på K-blogg! K-podd finns även i alla de appar du kan använda för att lyssna och prenumerera på poddar.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: