Nyheter
Temabilden visar en cirkel med en vuxen och ett barn som tittar på en glob. Runt om är 12 stjärnor som symboliserar EU..
Årets tema för Kulturarvsdagen 2022 är Hållbart kulturarv. Foto: (PDM)

Hållbarhet i fokus när vi firade kulturarvet i helgen

Kulturarvsdagen är över för denna gång! Tack till alla besökare och arrangörer som är med och firar. I år gick det bland annat att botanisera bland hattaskar och hattstockar i Västerbotten, livet vid järnvägen på Gotland eller en uppländsk galgbacke vid en medeltida handelsplats. Eller varför inte lära sig mer om värmländska fältjägare och knektar.

I helgen den 9–11 september välkomnade vi alla, nya som gamla besökare, att uppleva kulturarvet. Då var det dags att fira den årliga Kulturarvsdagen där lokala arrangörer visar upp hantverk och kulturhistoriska  platser och bjuder på berättelser om intressanta personer och händelser. Temat i år är “Hållbart kulturarv” och många arrangörer hade satsat på att visa upp återbruk i olika former.

På programmet fanns över 200 lokala arrangemang att besöka. Flera unika kulturhistoriska miljöer håller öppet och det fanns massor av guidningar, vandringar och andra aktiviteter att utforska. Många hade särskilda aktiviteter för barn – andra var helt digitala för dig som inte kan vara på plats eller vill besöka dem i efterhand.

Alla anmälda arrangemang presenteras landskapsvis på raa.se/kulturarvsdagen.

Digitala arrangemang

De digitala arrangemangen finns samlade här

Arrangemang per landskap

Det är 20 av Sveriges 25 landskap som finns representerade i år. Fler kan tillkomma.

Blekinge
Bohuslän
Dalarna
Gotland
Gästrikland
Halland
Hälsingland
Jämtland
Närke
Skåne
Småland
Södermanland
Uppland
Värmland
Västerbotten
Västergötland
Västmanland
Ångermanland
Öland
Östergötland

Aktiviteterna genomförs av lokala hembygdsföreningar, museer, kommuner, länsstyrelser, stiftelser och organisationer samt privatpersoner med kulturhistoriskt intresse.

Nästa års tema: Levande kulturarv 2023

Välkomna åter  när vi firar kulturarvet igen, den 8 och 10 september 2023. Då med temat “Levande kulturarv” om de metoder, kunskaper och färdigheter som har överförts från en generation till nästa.

Läs mer om att arrangera aktiviteter

Europeiskt initiativ

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program European Heritage Days. Riksantikvarieämbetet är huvudarrangör och samordnare för Kulturarvsdagen i Sverige, i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd. Syftet är att bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet.  

Läs mer om Kulturarvsdagen i Sverige och de europeiska kultuarvdagarna

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: