Nyhetsarkiv
Kvinna och barn står framför entrén till byggnaden.
Riksantikvarieämbetet finns bland annat i Östra stallet, Storgatan 43 i Stockholm. Välkommen dit du också. Foto: (CC BY)

Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek satsar på programverksamhet

I höst får du som är i Stockholm fler chanser att ta del av kunskaperna i Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek. Varannan onsdag blir det växelvis antingen visning av magasinen eller föreläsning och samtal.

I Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotekssamlingar förvarar vi information om hela Sveriges kulturarv, från runstenar till byggnadsminnen. Vi finns i Östra stallet på Storgatan 43 mitt i Stockholm.

Kvällsöppet från 7 september

Från och med i höst förlänger vi öppettiderna med kvällsöppet på onsdagar till klockan 19 för alla besökare. Samtidigt inleder vi en programserie varannan onsdag mellan klockan 17.30 och 18.30, där vi växelvis bjuder in till föreläsningar och samtal om olika ämnen varvat med visning av magasinen.

Redan på onsdag den 7 september bjuder vi in till den första öppna magasinsvisningen.

Föreläsningar från den 21 september

Först ut bland föreläsarna i serien är Henning Hansen som den 21 september föreläser på temat ”Olaus Magnus som europeisk bästsäljare”.

Boken ”Historia de gentibus septentrionalibus” om de nordiska folken utgavs i Rom år 1555 och förmedlade en bild av Norden som kom att stå sig i sekler. Originalutgåvan följdes av omarbetningar och översättningar till en rad olika språk: franska, italienska, holländska, tyska och engelska, men det skulle dröja till nittonhundratalet innan arbetet utkom på svenska. Vitterhetsakademiens bibliotek har nio olika utgåvor av arbetet, och i samband med föreläsningen kommer de visas fram.

Det kommer mera…

Riksantikvarieämbetet deltar även vid evenemang som Kulturnatt Stockholm på våren och Kulturarvsdagen och Arkivens dag på hösten. 

Hela programmet för höstens “Onsdagskvällar i Östra stallet” och mer om den publika programverksamheten hos Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek finns nu samlad på en gemensam webbplats för dig som är intresserad av aktiviteter inom området arkiv och bibliotek. 

Läs mer på: raa.se/motesplats-arkiv-och-bibliotek.

 

 

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: