Nyhetsarkiv
Svartvitt foto med Djurgårdsbrunnsviken förgrunden och Nordiska i bakgrunden.
År 2022 firar vi Arkivens dag tillsammans med Nordiska museet, på plats på Djurgården. Foto: (PDM)

Myter och mysterier på Arkivens dag 2022

Den 12 november är det dags igen. I år bjuder Riksantikvarieämbetet och Nordiska museet in till ett gemensamt evenemang för att uppmärksamma Arkivens dag. Var med och djupdyk i svartkonstböcker, berättelser om sjukdomsbot och mytomspunna platser och originalinspelningar från skilda tider med människor som berättar om sina liv och minnen.

Årets tema handlar om myter och mysterier, om det oförklarliga, det förtrollande och övernaturliga som går att upptäcka i våra båda arkiv – och vad som är möjligt att lära sig, om man djupdyker i våra båda arkivsamlingar.

När: Lördag den 12 november 2022
Var: Nordiska museets arkiv

Riksantikvarieämbetets arkiv uppmärksammar i år temadagen Arkivens dag tillsammans med Nordiska museets arkiv. Du får ta del av några av de kulturhistoriska filmer som finns i Nordiska museets arkiv och får du även möta Riksantikvarieämbetets runolog Magnus Källström, som berättar om runor och rungåtor.

Kom och se närmare på svartkonstböcker, ta del av berättelser om sjukdomsbot och mytomspunna platser. Lyssna på originalinspelningar från skilda tider med människor som berättar om sina liv och minnen.

Arkivens dag är ett samarbete mellan arkivens samtliga sektorer och omfattar alla typer av arkivinstitutioner över hela landet. Det är gratis att besöka och forska i de svenska arkiven, alla har tillgång oavsett medborgarskap.

Läs mer om program och hålltider för Arkivens dag

Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek arrangerar dessutom egna aktiviteter varannan onsdag, såsom föreläsningar och visningar av magasinen vid Östra stallet i Stockholm. Vi deltar även regelbundet vid arrangemang som Kulturnatt Stockholm på våren och Kulturarvsdagen och Arkivens dag på hösten.

Läs mer om våra  aktiviteter under Mötesplats arkiv och bibliotek

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: