Nyhetsarkiv
Man bredvid färgrik tavla demonstrerar hur undersökning går till.
Ett sextiotal, av totalt över 600 färgintresserade, deltog på plats i Visby under DHA-konferensen. De fick då möjlighet att delta i en workshop i Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium, där Magnus Mårtensson (bilden) och Elyse Canosa bland annat gav en introduktion till mikroblekning och färgmätning med spektrofotometri. Foto: (CC BY)

Röster från den första internationella färgkonferensen i Skandinavien

Årets internationella färgkonferens, DHA41, är nu avslutad. Konferensen Dyes in History and Archaeology, som arrangerades av Riksantikvarieämbetet, samlade över 600 deltagare mellan den 11–13 oktober.

DHA, Dyes in History and Archaeology, är en internationell expertgrupp för färg och organiska pigment i kulturarvssammanhang som varje år genomför en konferens med deltagare från hela världen. Området omfattar historik, produktion och tillämpning av historiska färger och pigment samt analytisk karaktärisering och identifikation i bland annat textil och målade ytor.

Årets DHA-konferens var den 41:a i ordningen, och den arrangerades för första gången i Skandinavien. Över 600 färgnördar; proffs, konstnärer, konservatorer, intendenter, antikvarier, studenter, historiker och naturvetare, från hela världen deltog i konferensen, varav cirka 60 personer deltog på plats i Visby.

Så tyckte deltagarna

Marei Hacke, färgexpert vid Riksantikvarieämbetet sammanfattar färgkonferensen i ett filmat inslag, där du även får ta del av vad några av deltagarna på plats, Diego Tamburini, British Museum, Thea Winther,  Riksarkivet och Deb Bamford, University of Leeds, tog med sig från konferensen.

Du hittar filmen med röster från färgkonferensen på Riksantikvarieämbetets Youtube-kanal eller direkt här nedan. Se även inslag från SVT Nyheter Öst om färgkonferensen: Svamp och ljung – så färgades medeltidens kläder.

 

 

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: