Nyhetsarkiv
Stora träd på sidorna om en gångväg på en snötäckt kyrkogård.
Norra begravningsplatsen i Solna, är ett exempel på en offentlig miljö med många träd att hantera. Foto: (CC BY)

Handledningen Fria eller fälla underlättar värdering av träd

Träd i olika offentliga miljöer är värdefulla ur flera perspektiv. Därför uppstår ibland intressekonflikter när avvägningar behöver göras mellan olika värden i trädvårdssammanhang. Den nyligen reviderade handledningen ”Fria eller fälla” ska underlätta arbetet med hantering av träd och öka förståelsen för trädens värde.

Riksantikvarieämbetet har i samarbete med Naturvårdsverket, Trafikverket, Svenska kyrkan, Föreningen Sveriges Kyrkogårdschefer, Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare, Sveriges lantbruksuniversitet och länsstyrelserna tagit fram en gemensam handledning för att underlätta arbetet med träd i offentliga miljöer.

Öka kunskapen om trädens olika värden

Handledningen tar till exempel upp olika perspektiv för träd i städer, på begravningsplatser, i alléer längs vägar, i parker, offentliga trädgårdar och andra offentliga miljöer. Handledningens syfte är att öka kunskapen och förståelsen för trädens olika värden och att stärka samarbetet över sektorsgränserna.

När träd ska vårdas uppstår ofta ett behov av att göra väl genomtänkta avvägningar mellan olika värden. Dessutom måste man ta hänsyn till de många lagar som reglerar arbetet med träd i offentliga miljöer, till exempel miljöbalkens generella biotopskydd för alléer och kulturmiljölagens bestämmelser om kyrkliga kulturminnen.

Om samtliga värden och praktiska förutsättningar på platsen är kända, uppmärksammade och tydligt beskrivna är det lättare att göra väl underbyggda avvägningar och välja den mest lämpliga åtgärden. Handledningen Fria eller fälla syftar till att underlätta ett sådant arbetssätt.

Nya ändringar

Den första versionen av Fria eller fälla publicerades 2014. I den reviderade upplagan, Fria eller fälla 2.0, har nu ett antal ändringar gjorts främst avseende modellen för avvägning mellan olika intressen. Handledningen har utvärderats av målgruppen inom olika verksamheter, såsom huvudmän för begravningsverksamheten, kommuner, länsstyrelser, bostadsföretag med flera.

Läs mer om och innehållet i handledningen Fria eller fälla under Kulturarv/Landskap.

Den nya versionen finns nu att ladda ned digitalt i Diva, Digitala Vetenskapliga Arkivet. Den går också att beställa tryckt i Diva.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: