Nyhetsarkiv
Tre vindkraftverk i havet med mulen himmel och vågor på vattnet.
Inom regeringsuppdraget om havsbaserad vindkraft ska Riksantikvarieämbetet, bland flera myndigheter, ta fram underlag på var havsbaserad vindkraft kan etableras. Foto: (PDM)

Kulturmiljöerna viktiga vid hållbar planering av havsbaserad vindkraft

Energimyndigheten har nu lämnat över första delen av regeringsuppdraget att identifiera lämpliga områden för havsbaserad vindkraft. Riksantikvarieämbetet är en av nio myndigheter som deltagit i arbetet. Ur ett kulturmiljöperspektiv finns stora osäkerheter som behöver undersökas vidare innan slutliga beslut kan fattas om ny havsbaserad vindkraft.

– Energiomställningen är en viktig angelägenhet för hela landet. Samtidigt ser vi en risk för att havets och kusternas kulturmiljöer påverkas av vindkraftsutbyggnaden. Att nio nationella myndigheter får i uppdrag att tillsammans ta fram underlag för lämpliga vindkraftsetableringar visar att det krävs bred samverkan och många olika perspektiv för att nå väl avvägda och hållbara lösningar, säger riksantikvarie Joakim Malmström.

Fortsatt arbete krävs

För Riksantikvarieämbetet har uppdraget på olika sätt varit utmanande. Det har saknats ändamålsenliga kulturmiljöunderlag för havsplaneringen på en nationell nivå vilket gör att det inte har varit möjligt att fullt ut bedöma på vilket sätt vindkraftsverksetableringar kan komma att påverka kulturmiljöer såväl på land som till havs.

I den del av uppdraget som redovisades den 31 mars har Riksantikvarieämbetet därför redogjort för flera osäkerheter. Det har i sin tur gett resultatet att merparten av de föreslagna energiområdena inte, i det här skedet, bedöms kunna samexistera med kulturmiljöintresset.

– Det är viktigt att analys- och utvecklingsarbetet fortsätter hos oss på Riksantikvarieämbetet när en ny havsplan nu ska tas fram. Vi behöver bättre underlag och förfina analyserna för att kunna bedöma kulturmiljöintresset i förhållande till vindkraft som etableras till havs, säger utredare Monica Mossberg.

Kulturmiljöer i och vid havet berörs

Riksantikvarieämbetets analyser har gjorts utifrån vilken typ av kulturmiljö som kan komma att beröras av en eventuell vindkraftsetablering i de områden som pekats ut inom uppdraget. Det har handlat om världsarv, riksintressen och andra kulturmiljöer av väsentlig betydelse.

Samtliga analyser och bedömningar har utgått från Energimyndighetens angivna höjd på 350 meter höga vindkraftsverk. De grova generella analyserna av samexistenspotential har tagit avstamp i havsplaneringsförordningen (2015:400).

Uppdraget slutredovisas december 2024

Den 10 februari 2022 beslutades om ett regeringsuppdrag att peka ut nya områden för energiutvinning i havsplanerna. Uppdragets första steg, där planeringsunderlaget för nya eller ändrade områden för energiutvinning i havet ska tas fram, har nu redovisats genom Energimyndigheten.

Underlaget har tagits fram av Energimyndigheten tillsammans med Riksantikvarieämbetet, Svenska kraftnät, Försvarsmakten, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Sjöfartsverket, Jordbruksverket och Sveriges geologiska undersökning. Uppdragets andra steg, där Havs- och vattenmyndigheten ska ta fram förslag på nya havsplaner till regeringen senast i december 2024, har påbörjats parallellt.

Läs mer

I pressmeddelandet på Energimyndighetens webbplats kan du också ladda ner rapporten ”Förslag på lämpliga energiutvinningsområden för havsplanerna”.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: