Nyhetsarkiv
En mörkhårig kvinna i mönstrad dräktstår omgiven av ett tiotal andra personer, män och kvinnor.
Vid sitt besök av Riksantikvarieämbetet i Visby fick kulturministern en visning av Kulturarvslaboratoriets verksamhet. Foto: (CC BY)

Kulturministern besökte Riksantikvarieämbetet

Kulturminister Parisa Liljestrand besökte onsdag den 10 maj Riksantikvarieämbetet i Visby. Ett möte om myndighetens prioriterade områden och uppdrag som nationell kulturarvsmyndighet och ett besök på Kulturarvslaboratoriet hann hon med innan det var dags att återvända till fastlandet.  

Ministern fick veta mer om det för Riksantikvarieämbetet särskilt byggda huset i Visby och hur det i dag försörjs av solceller. Hon fick också en dragning av myndighetens långa historia, med Joakim Malmström som riksantikvarie nummer 32 i ordningen, den förste utnämndes av Gustav II Adolf 1630.  

Prioriterade områden i fokus

Parisa Liljestrand fick även en genomgång av myndighetens nya organisation, övergripande verksamhet och de prioriterade områden som Riksantikvarieämbetet idag fokuserar på: kulturhistoriska värden i rumslig planering, digital omställning på museer, stärkt kulturarvsforskning, beredskap för kulturarvet i händelse av kris eller krig och stärkt myndighetsgemensam kommunikation 

Förutom dragningar av verksamheten fanns det utrymme för diskussion kring viktiga frågor om kulturarvet och samhällsbyggnadsprocessen.  

Pådrivande och stödjande

– Det var ett mycket bra besök. Vi hade intressanta diskussioner och fick chansen att visa upp en myndighet som är pådrivande och stödjande för kulturarvsarbetet. En myndighet som vill och törs göra skillnad, säger Joakim Malmström, riksantikvarie.  

Ministern avslutade med ett uppskattat besök på Kulturarvslaboratoriet där verksamheten i Analyslaboratoriet, Kulturarvslaboratoriets roll i Forskning- och utvecklingsverksamheten och Heritage science stod i fokus. Heritage science är ett internationellt etablerat forskningsområde som förenar naturvetenskap, humaniora och teknik i syfte att öka och förmedla kunskaper om kulturarvet.  

Under kulturministerns Gotlandsbesök mötte hon också länsstyrelsernas representanter inom ramen för Kulturmiljöforum. 

Läs även kulturdepartementets pressmeddelande inför besöket.
Kulturministern besöker Gotland – Regeringen.se

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: