Nyhetsarkiv
Fyra kvinnor står på en scen och talar inför en publik. I bakgrunden visas en bild smed texten: Styrgruppen för gestaltad livsmiljö.
Styrgruppen för Gestaltad livsmiljö hälsar välkommen till årets konferens. Från vänster: Lotta Mossum – Statens konstråd, Jessica Segerlund – ArkDes, Marja-Leena Pilvesmaa – Riksantikvarieämbetet, Helena Bjarnegård – Boverket. Foto: (CC BY)

Stort fokus på hållbarhet vid årets konferens Gestaltad livsmiljö

Den 3 oktober genomfördes för tredje gången den årliga konferensen Gestaltad livsmiljö på ArkDes. På plats, både fysiskt och digitalt, fanns 1700 deltagare från regioner, kommuner, myndigheter och privat sektor för att nätverka och ta del av inspirerande exempel från Sverige och våra nordiska grannländer.

2023 är kompetensernas år, European Year of Skills, vilket också var tema för årets konferens. Deltagarna fick under dagen ta del av många perspektiv på nutida och framtida behov av kompetens och samverkan inom fälten arkitektur, design, konst och kulturmiljö. Även utmaningar och framgångsfaktorer diskuterades.

För mig är den stora poängen med konferensen att vi, utifrån våra olika kompetenser, får tillfälle att mötas och utbyta erfarenheter, tankar och idéer utifrån ett helhetsperspektiv. Gestaltad livsmiljö handlar om en helhetssyn på våra livsmiljöer. Arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö kan vara en stark kraft för att åstadkomma socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara miljöer där människan finns i centrum, säger Susanne Thedéen, överantikvarie på Riksantikvarieämbetet som deltog på konferensen.

Olika perspektiv på hållbarhet en röd tråd

Gunnar Almevik, professor i kulturvård vid Göteborgs universitet, talade om hållbarhet och om att vi behöver ta tillvara det redan byggda. Foto: (CC BY)

Olika perspektiv på hållbarhet löpte som en röd tråd genom programmet och lyftes av flera talare. Till exempel talade Gunnar Almevik, professor i kulturvård vid Göteborgs universitet, om att vi står inför en nödvändighet att ställa om till en cirkulär ekonomi där vi måste sluta producera avfall, skadliga partiklar och ämnen. Vi behöver bli mycket bättre på att ta hand om det som redan är byggt.

Gunnar Almevik föreslog att samhällsbyggnadssektorn anammar ett annat förhållningssätt till metoder, material och etik med inspiration från slöjd och hantverk. I stället för att normal praxis är att bygga nytt behöver vi beforska, ta tillvara och utveckla nya kunskaper om hur vi i högre grad kan underhålla, vårda, transformera och återbruka.

Årets strålkastare

Traditionsenligt presenterades också mottagarna av utmärkelsen  Årets Strålkastare – aktörer som på ett föredömligt sätt arbetat med gestaltade livsmiljöer. Årets strålkastare 2023 gick till:

  • Podcasten ”Staden” – en podd om staden med särskilt fokus på arkitektur, stadsbyggnad, kultur, konst, politik och ekonomi.
  • Konstprojektet ”Tänka med jorden” – ett regionalt utvecklingsprojekt som betraktar Nynäs slott och dess omgivande jordbrukslandskap som en kritisk plats för reflektion kring människans plats på jorden.
  • SPOK – en plattform för produktion som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri.

Årets strålkastare ska bidra till att sprida kunskap, goda idéer och initiativ samt inspirera och skapa engagemang.

När du vill veta mer

Om konferensen Gestaltad livsmiljö

Sedan 2020 genomför Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd årligen en gemensam konferens om gestaltad livsmiljö. Konferensen riktar sig till dig som arbetar på kommunal, regional och statlig nivå, inom akademi eller bland privata aktörer.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: