Nyhetsarkiv
En docka av en kvinna i skinnkläder. Fotograferad framifrån och bakifrån. Bakgrunden är svart.
På Västernorrlands museum finns utställningen ”Forntidsresan – niotusen år av människors spår”. Där kan du möta kvinnan från Lagmansören, en rekonstruktion skapad med utgångspunkt från kvarlevor efter en stenålderskvinna som dog i Lagmansören i Medelpad, för nästan 4 000 år sedan. Foto: (CC BY)

Tips på museer – för dig som vill veta mer om Sveriges förhistoria

Det är halvtid i SVT:s satsning  Historien om Sverige. Riksantikvarieämbetet har under seriens gång tipsat om hur du som intresserad kan söka mer information i historiska källor. Den här gången tar Riksantikvarieämbetets Museiavdelning dig med på en guidad resa med smakprov på vad museisverige har att erbjuda i form av utställningar som knyter an till de tidigast skildrade tidsepokerna.

Har du följt SVT:s serie Historien om Sverige under hösten? Då har du gjort en resa i tiden och färdats 15 500 år, från stenåldern fram till Gustav Vasas död. Du har fått stifta bekantskap med en rad experter, varav många från museivärlden, och du har mött några smakprov på de många föremål som ingår i landets museisamlingar. Kanske har intresset väckts att veta mer? Kanske längtar du efter att få fördjupa dig eller se föremål med egna ögon?

Aktiva museer från norr till söder

Förutom det dryga tiotal museer som har bidragit direkt till höstens avsnitt, har museer över hela landet skapat särskilda utställningar, temavisningar och föreläsningar med kopplingar till TV-serien. Ett exempel bland många är utställningen ”Arkiv Ö” på Örnsköldsviks museum. Där kan du lära om hur människorna levde på den plats som skulle bli Örnsköldsvik och hur de tänkte kring mat, tro och döden – sådant som har varit viktigt i alla tider. Om det inte räcker med utställningen finns en litteraturförteckning att plocka med sig hem för vidare läsning.

I människornas spår

Men alla Sveriges museer erbjuder kunskap och upplevelser med koppling till historien. Är du mer nyfiken på forntiden i norr? Då kan du besöka Västerbottens museum och utställningen ”Sten, brons och järn”. Där kan du följa spåren från jägare och samlare under sten- och bronsåldern till järnålderns boskapsskötare, fångstfolk och bönder.

Västernorrlands museum finns utställningen ”Forntidsresan – niotusen år av människors spår”. Där kan du möta kvinnan från Lagmansören, en rekonstruktion skapad med utgångspunkt från kvarlevor efter en stenålderskvinna som dog i Lagmansören i Medelpad, för nästan 4 000 år sedan.

Föremålen berättar

Men forntid kan du uppleva på flera museer. Här får du tre smakprov: På Landskrona museum leds besökaren med hjälp av ljus och ljud in i stenåldersmänniskans värld. Utställningen ”Människor som vi” berättar om mänskligt liv för 8 000 år sedan och du kan se unika fynd som spetsade träkäppar och yxskaft med inristningar. ”Värmlandsliv” på Värmlands museum är en utställning om människors liv i landskapet under 10 000 år. Utställningen tar utgångspunkt i museets föremål, som till exempel stenåldersyxor och svärd från medeltiden.

I utställningen ”De första människorna – Norrköpings förhistoria” berättar Norrköpings stadsmuseum om sten- brons- och järnåldern. En gång jagade människor säl i det skärgårdslandskap som fanns där staden ligger i dag. Ett 6 000 år gammalt sälskelett, och harpunen som dödade sälen, kan du se i utställningen.

Upplev historien hemifrån

Det kan hända att du inte kan besöka ett museum på plats. Då finns det digitalt material att ta del av.

I serien ”Gränsland” som Hallands kulturhistoriska museum producerar ger arkeologer, historiker och andra experter ett lokalt förankrat perspektiv på historien.

En halskrage i brons- Gammalt museiföremål.
Halskrage av brons (1700-500 f. Kr. Funnen i torvmosse vid Fageråkra, Veddige, Varbergs kommun. Inlån från Historiska museet. En halskrage är ett mycket påkostat kvinnligt smycke. I utställningen Halland genom tiderna. I serien ”Gränsland” som Hallands kulturhistoriska museum producerar ger arkeologer, historiker och andra experter ett lokalt förankrat perspektiv på historien. Foto: (CC BY)

Västmanlands länsmuseum har också producerat en egen programserie, ”Historien om Västmanland”. I den tar museets pedagoger med tittarna på en resa genom den regionens förflutna.

Planera in ett museibesök redan i jul, eller i början av 2024 – Sveriges museer är en oändlig resurs!

Läs mer om tipsen som nämns i texten

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: