Nyhetsarkiv
Färgfoto på två byggnader i vintersol
Riksantikvarieämbetet finns i Visby, Stockholm, Glimmingehus och Tumba och har cirka 250 anställda. Bilden föreställer lokalerna i Visby och Stockholm. Foto: (CC BY)

Riksantikvarieämbetets regleringsbrev för 2024

Riksantikvarieämbetet har fått sitt regleringsbrev från regeringen för år 2024. Regleringsbrevet anger inriktningen för myndighetens arbete under året och innehåller bland annat tre nya uppdrag.

De tre nya uppdragen handlar om krisberedskap och kulturarv, långsiktiga lösningar för förvaring och bevarande av museisamlingar och användandet av artificiell intelligens.

Nordisk-baltisk konferens om kulturarv och beredskap

Riksantikvarieämbetet ska under Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2024 bistå regeringen i frågor som kopplas till det svenska ordförandeskapet och medverka till insatser med fokus på krisberedskap i kultursektorn i ett nordiskt perspektiv. Bland annat innebär uppdraget att Riksantikvarieämbetet arrangerar en nordisk-baltisk konferens i Stockholm i juni i år kring beredskap, kultur och kulturarv i samarbete med myndighetens nordiska motsvarigheter.

Bevarande av museisamlingar

Det andra uppdraget är att analysera förutsättningarna för museisektorns föremålsförvaring och lämna förslag till en långsiktig lösning för förvaring av museisamlingar som även ser till beredskapsarbetets krav på säkerhet.

När det gäller den digitala samlingsförvaltningen ska Riksantikvarieämbetet kartlägga museernas användning och lämna förslag på hur samordningsvinster kan skapas. Riksantikvarieämbetet ska även kartlägga hur många museer som idag har en strategi för långsiktig lagring och bevarande av sina digitala samlingar samt lämna förslag på hur en mer långsiktigt hållbar digital förvaltning kan se ut i museisektorn ur ett bevarande- och beredskapsperspektiv. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 29 november 2024.

Artificiell intelligens

Det tredje uppdraget handlar om AI. Riksantikvarieämbetet ska, liksom ett flertal andra kulturarvsaktörer, redovisa hur artificiell intelligens påverkar och används i verksamheten. I uppdraget ingår att redovisa i vilken omfattning exempelvis öppna standarder, algoritmer och språkmodeller används. Myndigheten ska redovisa om egen utveckling pågår inom myndighetens verksamhetsområde och om det kan finnas förutsättningar för andra myndigheter att dra nytta av eventuella resultat. Myndigheten ska även kartlägga och redovisa hur de centrala museerna och Statens musikverk arbetar med artificiell intelligens i sina verksamheter. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 31 maj 2024.

Här kan du läsa hela regleringsbrevet för 2024.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: