Nyhetsarkiv
En tavla som går i rött och ljus. En kvinna står med höjda händer framför ett bord. På bordet står en ljusstake med fyra tända ljus.
"Sabbatsljusen välsignas", målad av Geskel Saloman. På Göteborgs stadsmuseum anordnas ett föredrag om stadens judiska 1800-tal. Foto: (PDM)

Museerna fördjupar Sveriges historia – lär i vår!

SVT:s serie Historien om Sverige är nu slut. Men upptäcktsresan genom Sveriges historia kan fortsätta hur länge som helst. Riksantikvarieämbetets museiavdelning tipsar här om visningar och föredrag som knyter an till vårt lands historia.

Riksantikvarieämbetet har under SVT-seriens gång tipsat om hur du som intresserad kan söka mer information i historiska källor. Innan jul publicerade vi museitips kopplade till Historien om Sverige och de fem första avsnitten. Har du liksom vi även följt seriens fem sista avsnitt och har svårt att få nog. Då kommer här ytterligare tio museitips fullmatade med aktiviteter för våren 2024.

Mujttalus på silvermuseet

Sveriges museer erbjuder många möjligheter att på egen hand, i lugn och ro, ta del av utställningar och samlingar. På Silvermuseet i Arjeplog kan du till exempel se utställningen ”Mujttalus”, ”ur minnet”, som skildrar samiskt liv, kvinnornas och männens vardag, barnens lek, arbetet med jakt, fiske och renskötsel.

Aktiviteter kopplade till Historien om Sverige

På många håll arrangeras särskilda seminarier och fördjupande visningar som kopplar till ”Historien om Sverige”. Kulturparken Småland arrangerar en serie föreläsningar under rubriken ”Historien om Småland” där lokalhistoriker föreläser om Kronobergs län, från stenåldern till mellankrigstiden.

Göteborgs stadsmuseum erbjuder i sin tur dels korta kvartsföreläsningar, dels föredrag och visningar med speciellt fokus på lokalhistoria. Ett exempel är ett föredrag om Göteborgs judiska 1800-tal.

I Stockholm kan du besöka Historiska museet för en historisk after work om sjukdomar och läkekonst. Museet utlovar både en visning i museet ”om pest och annat elände” och en workshop där deltagarna får skapa sin egen örtblandning.

Bohusläns museum har också en serie föredrag. Den som till exempel vill veta mer om öl och det mytomspunna mjödet kan lära sig om ”Västkustens öl- och mjödtraditioner från järnålder till 1600-tal” följt av en dryckesprovning.

I Trelleborg sätter kommunens kulturverksamheter historien i fokus under hela 2024. Ett exempel är utställningen ”Vår beredskap är god”, om Sveriges beredskap under andra världskriget och idag, som öppnar på Trelleborgs museum.

Digitala alternativ

Om du inte har möjlighet att besöka ett museum på plats finns det digitala satsningar att ta del av på många museers webbplatser. Friluftsmuseet Jamtli i Östersund har arrangerat egna ”eftersnack” med museets arkeologer efter TV-seriens program. De spelades in och filmerna kan du se på museets webbplats.

Hälsinglands museum har valt att komplettera den stora berättelsen om Sverige med en fördjupning om romernas historia i Sverige. ”Från deporterade ’zigenare’ till glashandlare och resande, perioden 1719 till 1810” heter en av flera artiklar på museets webbplats.

Med hjälp av tio föremål ur samlingarna lyfter Röhsska museet  svensk designhistoria i en serie artiklar. Läs bland annat om hushållsassistenten från 1940-talet, en pusselbit i effektiviseringen av köksarbetet.

Sagobygden har valt ut några av sina många sägenplatser som kan knyta an till ”Historien om Sverige”. I tio filmer på YouTube presenteras fakta och en sägen, från istid till våra dagar.

Länklista

De här tipsen utgör bara ett axplock av alla de aktiviteter som museer anordnar runt om i Sverige. Besök dina lokala museers hemsidor och kalendarier för att se vad som anordnas närmast där du bor. Upplev flera sidor av historien och upptäck nya berättelser på museer landet runt – det är bara att börja!

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: