Gräv som en arkeolog och upptäck Sigtunas vikingatida gravfält

Välkommen till Sigtuna under Arkeologidagen!

Gräv som arkeolog

I Sigtuna museums trädgård får du prova på att gräva som en arkeolog tillsammans med en kulturpedagog. Om du vill kan du teckna av de föremål du hittar. Passar alla åldrar. Aktiviteten pågår kl. 11.00-16.00. Ingen föranmälan, drop-in, kostnadsfritt.

Upptäck Sigtunas vikingatida gravfält.

Arkeolog Anders Söderberg visar två synliga gravfält nära den centrala staden, det diskreta höggravfältet i Klockbacken och gravfältet i Kalvhagen intill Sigtunastiftelsen med magnifikt läge över staden och tydliga fyrkantiga och runda stensatta gravar. Vi passerar den medeltida kyrkan S:t Per på vandringen och får några ord till livs om den nyligen gjorda restaureringen av ruinen.

Vi samlas vid Sigtuna museum 13:00 och avslutar vid Sigtunastiftelsen, en vandring på ungefär en halv kilometer. Observera att bägge gravfälten ligger i litet backig terräng. Ingen föranmälan, kostnadsfritt. Tidsåtgång: ca en timme

 

Sigtuna museum visar även sin basutställning Sigtunahistorier, där vi berättar om hela Sigtuna kommuns historia från istiden fram till idag, med mycket fokus på arkeologi. Fri entré hela dagen. Museet är öppet kl. 11-16.

Söndagen den 28 augusti - kl. 11:00-16:00

Besöksinformation

Adress: Stora gatan 55, Sigtuna

Landskap: Uppland

Tillgänglighet:

Museet är anpassat för rullstol, barnvagn och rullator. Det finns hiss mellan våningarna.

Gräv-aktiviteten utomhus är tillgänglig för rullstol. Vandringen till gravfälten är i backig terräng.

Kontakt

Kontaktperson: Anna Hedberg

Telefon/Mobiltelefon: 08-591 262 45

E-post: anna.hedberg@sigtuna.se

Arrangörer: Sigtuna Museum & Art

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: