Österled och krigarskola på Birka

Dagen bjuder på en temaguidning med fokus på Österled med en guide och Birkaforskare. Detta passar dig som är nyfiken på Birkas koppling till Kievriket, Rurikdynastin och vad den senaste forskningen säger om Birkas speciella krigare.

Under en vandring på ca 2 km i ca 1,5 timme får du höra en vikingaguide och en Birka-arkeolog sätta ljus på Birka och österled. Birkamuseets guide är klädd i vikingakläder och ger en introduktion om Birka med fokus på kopplingar till österled. Sedan visas ett gravfält upp och speciella lämningar besöks. Efter detta tar forskaren och arkeologen Lena Holmqvist över och berättar om sina unika upptäckter från åren då hon har grävt vid Birkas slagfält och vid krigarnas tillhåll.

Ni hör, det kommer bli en rafflande fördjupad tur om farliga resor i forsar, möten med beridna bågskyttar, och ett möte med en Birka-arkeolog.

Samlingsplats: Utanför museet
Passar för: Intresserade barn och vuxna som redan har bra koll på vikingatiden och vill ha special upplevelse av ön

Dagen till ära kommer även berikas med en krigarskola där fokus kommer ligga på pilbågsskytte, precis som för många Birkakrigare.

Samlingsplats: Utanför museet
Passar för: Yngre barn med sinne för humor, tålamod och modiga hjärtan.

Söndagen den 28 augusti - kl. 12:00-15:30

Besöksinformation

Adress: Björkö, Ekerö

Landskap: Uppland

Tillgänglighet:

För att komma till Birka ute på Björkö, finns det tre alternativ (1) Boka Birka-biljett via Strömmas reguljärtur https://www.stromma.com/sv-se/stockholm/utflykter/dagsutflykter/birka-vikingastaden/ (2) Beställa tur med Särimner Båttaxi från grannön Adelsö med förbindelse till fastlandet och gratis parkering. För bokning ring 0702-26 65 34 (telefontid kl. 11-17) (3) Åka med egen fritidsbåt till gästhamnen på Birka

Den guidade turen kommer att till viss del gå igenom backig naturterräng. Toaletter och handikapptoalett finns tillgängligt vid startpunkten på museet.

Kontakt

Kontaktperson: Frida Albinsson

Telefon/Mobiltelefon: 0708947648

E-post: frida.albinsson@stromma.se

Arrangörer: Birka Vikingastaden

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: