Arkeologi och historia i och kring Västra Nöbbelöv

Kom och fira Arkeologidagen med oss i Västra Nöbbelövs byalagsskola!

  • 13.00 – 13.45  Arkeolog Birgitta Åkesson håller föredrag om sin nyutkomna bok ”Svärdfejare och runstensresare – den tidiga bybildningen i Vemmenhögs härad”. Boken presenterar helt nya fakta för flera av de kända fynden från området som det vikingatida praktsvärdet från Dybäck.
  • 13.50 – 14.30  Boksläpp av boken ”Svärdfejare och runstensresare – den tidiga bybildningen i Vemmenhögs härad.
  • 14.30 – 15.00 Gustav Tallroth från Västra Nöbbelöv presenterar äldre kartor över byn Västra Nöbbelöv.
  • 15.15 – 16.00  Professor i arkeologi emeritus Lars Larsson håller föredrag: ”Fornlämningar och fornfynd, synliga och osynliga, i Västra Nöbbelöv med omnejd”. Ta del av berättelserna om en hårfläta från bronsåldern, en visentskalle, ett flintyxoffer, förstörda bronsåldershögar, en hornyxa med mera.
  • 16.15 – 17.00 Ordf. Björn Möller i Söderslätts arkeologi & fossilsällskap och professor emeritus Lars Larsson visar Västra Nöbbelövs medeltida kyrka och runsten.

Under dagen finns Lotta Wiking på plats och visar hur man spinner med slända.

Representanter från Söderslätts Arkeologi & Fossilsällskap finns på plats och informerar om föreningen. Passa på att bli medlem i föreningen. Tag gärna med egna fornfynd för bedömning.

Västra Nöbbelövs byalag serverar fika med hembakta kakor till självkostnadspris under dagen.

Varmt välkommen!

 

Söndagen den 27 augusti - kl. 12:30-17:00

Besöksinformation

Adress: Västra Nöbbelöv 97, 274 53 Skivarp

Landskap: Skåne

Tillgänglighet:

Det finns skyltad parkeringsplats på skolgården samt i närheten.  Det finns även möjlighet att parkera vid kyrkan. För att komma in i skolbyggnaden behöver man gå upp för en mindre trappa. Det finns hjälp att få om man inte kan komma upp för trappan. Toalett finns i skolbyggnaden.

Mer information finns på: https://www.safss.se

Kontakt

Kontaktperson: Birgitta Åkesson

Telefon/Mobiltelefon: 070-047 6904

E-post: birgitta.akesson@ownit.nu

Arrangörer: Ett arrangemang av arkeolog Birgitta Åkesson, hembygdsforskare Claes Lindahl, professor emeritus Lars Larsson, Västra Nöbbelövs byalag och Söderslätts Arkeologi & Fossilsällskap.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: