Viking för en Dag & Historiebruksväggen

Välkommen att prova på vikingatida sysslor, lyssna på sagor och gå på visning. Du kan också testa din egen historia på Historiebruksväggen.

Viking för en Dag
Kom och prova på vikingatida hantverk och lekar, baka vikingatida bröd, testa din balans på holmgången eller pusta ut under det stora pilträdets hängande grenar. Lyssna på sagor ur den nordiska mytologin eller följ med på visning i utställningen Vikingarnas värld.

Här kan du prova på vikingatida hantverk, såsom smideskonst eller tillverka en egen skyddande runamulett att ta med dig hem.

Våra kunniga pedagoger svarar på frågor om hur vi tack vare arkeologi kan veta så mycket om forna tiders liv.

Historiebruksväggen
Vems är historien? Vem bestämmer hur saker och ting ska tolkas? Hur vet vi vad konstiga prylar vi gräver upp i jorden egentligen är? Det som är så spännande med arkeologi är ju också det som är så klurigt, för sanningen är ju att ibland vet vi helt enkelt inte vad något har varit, eller vad de forntida spår vi hittar i jorden faktiskt betyder.

Tolkningar av föremål, personer och platser har förändrats genom historien lite beroende på hur samtiden har sett ut. Både utifrån forskarnas egna fördomar, men också ibland utifrån en politisk eller religiös agenda. Detta är vad som kallas historiebruk.

Idag på Arkeologidagen bjuder vi in er att själva bruka er historia. Kom till vår Historiebruksvägg, se konstiga föremål, och lämna din egen tolkning!

Varmt välkomna!

Söndagen den 27 augusti - kl. 10:00-18:00

Besöksinformation

Adress: Narvavägen 13–17, Stockholm

Landskap: Uppland

Tillgänglighet:

  • Passage till gården och utställningen Vikingarnas Värld för rullstol finnes men en del av aktiviteterna på gården är inte tillgängliga med rullstol.
  • Utställningen Vikingarnas värld har anpassning för synnedsatta och det finns en audio guide med teckentolkning.

Kontakt

Kontaktperson: Siri Sandquist

Telefon/Mobiltelefon: 08-5195 56 63

E-post: siri.sandquist@shm.se

Arrangörer: Statens Historiska Museum

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: