Kristna vikingar i Varnhem

Välkommen till Varnhem och Kata Gård! En historiker och en arkeolog från Västergötlands museum kommer att berätta om spännande arkeologiska fynd som visar att Västergötland kristnades redan under vikingatiden.

Här ligger nämligen ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor! Här finns också en kristen gravplats som började användas på 900-talet e. Kr. och runt omkring ligger de äldre gravhögarna från järnåldern som visar att gårdens historia går långt tillbaka i forntiden. Platsen kallas Kata Gård efter den kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede. Här kan du även passa på att besöka utställningen Kristna vikingar i Varnhem.

Program:

10.00-11.00 – Barnanpassad visning av Kata Gård med Ludvig Lhonneur, historiker och pedagog på Västergötlands museum.

11.00-12.00 – Visning av Kata Gård med Emelie Byström, arkeolog och programansvarig på Västergötlands museum.

Varmt välkomna!

Söndagen den 27 augusti - kl. 10:00-12:00

Besöksinformation

Adress: Kata Gård, Axevallavägen 10, 532 73 Varnhem

Landskap: Västergötland

Tillgänglighet:

Kata Gård ligger bakom Varnhems klosterkyrka i Varnhem, Skara kommun. Från parkeringen är det ca 300 meter att gå på en grusad väg upp till Kata Gård. Kata Gård ligger på en höjd. Vid Kata Gård finns två parkeringsplatser för rörelsehindrade. En mindre hiss för rullstol och rullator finns i utställningslokalen. Toaletter finns i anslutning till Infopoint nära parkeringen vid Klosterkyrkan.

Kontakt

Kontaktperson: Emelie Byström

Telefon/Mobiltelefon: 076-851 77 09

E-post: emelie.bystrom@vgmuseum.se

Arrangörer: Västergötlands museum

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: