Utgrävning vid Husaby kyrka samt ”Mysteriet med den försvunna biskopskräklan”

Kom och lär dig om de senaste rönen om Husaby kyrka – och låt barnen hjälpa till i jakten på Biskop Brynolfs förvunna kräkla!

I Husaby på Kinnekulle ska enligt traditionen Olof Skötkonung, svenskarnas första kristna kung, ha inrättat ett biskopssäte och skänkt sin kungsgård till kyrkan. Ruinerna efter en ståtlig borg av sandsten vittnar om biskopens närvaro under högmedeltiden, men vem uppförde kyrkans säregna västtorn under början av 1100-talet? Och vem lät bekosta exklusiva gravmonument över sina döda anförvanter på kyrkogården? Vad är det för konstruktion som lämnat spår i form av stora och djupa stolphål med ekstolpar från tidigt 900-tal mellan borg och kyrka?

Nu pågår ett projekt där arkeologerna vill ta reda på mer om Husabys skiftande funktion och gestaltning under olika tidsperioder. Ett första steg är årets utgrävning av ett av de medeltida gravmonumenten framför västtornet och undersökningar med georadar och metalldetektor på olika platser i landskapet. Besök oss i Husaby under Arkeologidagen och hör arkeologerna berätta mer om resultaten och projektet.

För barn finns skattjakten ”Mysteriet med den försvunna biskopskräklan”. Biskop Brynolfs viktiga och dyrbara kräkla är försvunnen! Han har letat överallt, men kan inte hitta den. Har någon stulit kräklan eller har biskopen bara tappat bort den? Kan du hitta biskopskräklan?

Program:

14:00-15:00: Guidning av utgrävningen av den s.k. ”drottning Estrids grav” framför kyrktornet i Husaby.

14:00-15:00: Barnaktivitet: ”Mysteriet med den försvunna biskopskräklan”. OBS! Begränsat antal platser. Till denna aktivitet krävs bokning via Västergötlands museums hemsida. Från 6 år. Samling vid Husaby biskopsborg.

15:00-16:00: Guidning av omgivningarna mellan kyrka och borg. Samling vid kyrkan.

Söndagen den 27 augusti - kl. 14:00-16:00

Besöksinformation

Adress: Husaby kyrka, 533 95 Götene

Landskap: Västergötland

Tillgänglighet:

Parkering finns vid kyrkan. Det är ca 100 m att gå från parkeringen till utgrävningsplatsen framför kyrkan på kyrkogårdsgångar.

Området är inte kuperat.

Barnaktiviteten innehåller en promenad  om ca 1 km på gångstigar i området runt kyrkan och borgen där det förekommer nivåskillnader och trappor.

Guidning nr 2 innebär en kortare promenad mellan kyrkan och borgen på gångstigar av grus och gräs.

Kontakt

Kontaktperson: Annelie Nitenberg

Telefon/Mobiltelefon: 0706746688

E-post: annelie.nitenberg@vgmuseum.se

Arrangörer: Västergötlands museum och Västsvensk arkeologi

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: