Vandring till Järnåldern på Kulturreservatet Vallby Sörgården i Tidan

Arkeolog Göran Lundh tar oss med på en inspirerande tur i Vallbys historiska landskap – en spännande vandring för hela familjen!

Vi samlas kl. 13.00 på Sörgården och tar oss i lugn takt runt på promenadslingan mellan åkertegar och öppna diken till järnåldersgravfältet Jämmerkullen. Promenadslingan i Vallbys historiska marker är en bred, röjd stig, delvis i kuperad terräng.

Vår kunnige guide visar oss spåren från förr i markerna och levandegör de historiska lämningarna för oss. Vi beser Skövdes enda runsten med text som kan berätta om platsen förr, och kanske kan vi upptäcka spåren efter en rasad skeppssättning!

Guidningen är gratis och tar ca 1,5–2 timmar. Ingen föranmälan behövs, däremot kläder efter väder.

Servering och frågepromenad

I trädgården serveras kaffe med hembakat och runt om på Sörgården finns skyltar som berättar om gårdens historia. Du kan också lyssna eller läsa om gården i appen ”Kulturväg Skaraborg”. Och för den som vill utmana sig själv eller andra på Sörgårdskunskap, finns gratis talonger för Frågepromenaden.

 Roliga uppdrag för barnen

På Sörgården får barnen hjälpa till med gårdssysslorna, precis som förr i världen – bära vatten med oket och vattna och mala mjöl med handkvarnen. Men också prova att gå på styltor. Var med i Museiresan, spara på stämplar från tre olika Arbetslivsmuseer och få en present! Passar barn från sex år.

Välkommen!

Söndagen den 27 augusti - kl. 13:00-16:00

Besöksinformation

Tillgänglighet:

Promenad för alla?
Promenaden går genom hagar och mellan fält längs en röjd slinga som är enkel att följa, men slingan är inte tillgänglighetsanpassad.

På parkeringen, som ligger i nära anslutning till gård och uteservering, finns en bajamaja som är tillgänglighetsanpassad. Inne på Sörgården finns utedass. I övrigt finns utedass och kallvatten ute - precis som förr. Det går att ta sig runt på det plana gårdsområdet med rullator och parkeringen är i direkt anslutning till gården.

Hitta hit
Väg 200 mellan Väring och Tidan, buss 505 hållplats Vallby.

Mer information finns på: http://hembygd.se/vallby

Kontakt

Kontaktperson: Kulturreservatet Vallby Sörgården

Telefon/Mobiltelefon: 072-748 55 55

E-post: vallby.sorgarden@gmail.com

Arrangörer: Föreningen Vallby Sörgården

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: