Studiebesök på Skissernas museum på Samlingsforum 2017 Foto: (CC BY)

Samlingsforum samtal – Användbara auktoriteter i samlingsforskning

Projektet Användbara auktoriteter för datadriven samlingsforskning har under snart två år arbetat med att sammanlänka informationsposter, till exempel för personer, i sina respektive samlingssystem via Wikidata.

På så sätt kan samlingsdata kombineras med mycket mer omfattande uppgifter och resultaten kan visualiseras på olika sätt som är användbart både för forskningen och för förmedling till allmänheten.

Se här för exempel på visualiseringar.

Under det här seminariet presenterar projektgruppen sitt arbete och berättar om erfarenheter och lärdomar av att harmonisera samlingsinformation och kombinera den med så kallad länkad data. Resultatet blir samlingsdata som kan bidra till mer inom museernas verksamheter – från forskningsstöd till förmedling och utställningar.

Presentationen riktar sig till dig som jobbar med samlingsregistrering eller med att tillgängliggöra samlingar. Det krävs inga tekniska förkunskaper om länkad data.

Projektet är ett samarbete mellan Nationalmuseum, Statens historiska museer och Wikimedia Sverige, finansierat av Riksantikvarieämbetet.

Länk till träffen

Ingen föranmälan behövs. Välkommen att klicka in dig på följande länk:
Användbara auktoriteter för samlingar

Om samlingsforum samtal

På Samlingsforum samtal får du som jobbar med samlingsförvaltning eller på andra sätt hanterar kulturföremål och samlingar en möjlighet att under 1-2 timmar träffa kollegor, utbyta erfarenheter och diskutera en fråga på djupet. Det här Samlingsforum samtal sker i samarbete med K-samsök.

 

Evenemangsinformation

Plats:
Start:
Slut:
  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Seminarium