Kulturarvsdagen 2021

Den 10–12 september är det dags att återigen sätta kulturarvet i rampljuset runt om i hela landet. Temat för 2021 är ”Kulturarv för alla”.

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga evenemang där lokala arrangörer medverkar och bjuder in allmänheten till hundratals olika kulturarvsarrangemang från norr till söder i hela landet. Kulturarv finns överallt omkring oss och påverkar alla. Det formas och omformas ständigt – i dåtid, nutid och framtid.

Årets tema bjuder in till att ge fler möjlighet att bidra med berättelser, platser och miljöer för att synliggöra den breda palett av kulturarv som finns i dagens Sverige.

Det kan handla om allt ifrån att berika platser eller händelser med egna berättelser genom föreläsningar och visningar, till att bjuda in till samtal och diskussioner på årets tema. Kulturarvsdagen är också ett utmärkt tillfälle att visa upp eller prova på innovativa lösningar, till exempel guidning via QR-koder eller appar med virtuella visningar, foton och annan information som är viktig för personer som inte själva kan ta sig till ett besöksmål eller en visning.

Den nationella temadagen för kulturarvet infaller i år söndagen den 12 september. Men som vanligt bjuds det på aktiviteter även fredag och lördag, den 10 och 11 september, så att så många besökare som möjligt får tillfälle att uppleva kulturarvet. 

Läs mer på raa.se/kulturarvsdagen om vilka arrangemang som du kommer att kunna besöka i år – eller hur du gör om du själv vill anmäla ett lokalt arrangemang. Anmälan för medverkande arrangörer öppnar i maj. (Arrangemangen presenteras där efterhand från och med maj månad.)

Kulturarvsdagen arrangeras av Riksantikvarieämbetet, i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och ArbetSam, och det är en del i det europeiska samarbetet European Heritage Days.

Evenemangsinformation

Plats: Runt om i landet, se respektive lokalt arrangemang.
Start:
Slut:
  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Evenemang