Självporträtt av Anna Maria Thelott, ur hennes skissbok.
Anna Marija ein geborene Thelotten, blad 81 ur Anna Maria Thelotts skissbok. Självporträtt. Gouache på papper. 1704-1709. Porträttsamlingen. Uppsala universitetsbibliotek, Carolina Rediviva Foto: (PDM)

Onsdagkväll i Östra stallet -”Ett porträtt av en brodös och broderade landskap på Konstakademien 1783-1826”

Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek i Stockholm bjuder in till föreläsning. Den 16 november håller litteratur- och konsthistorikern Eva-Charlotta Mebius ett föredrag om broderi, materiell kultur, symbolspråk och handarbetskultur bland högborgerliga kvinnor under tidigt 1800-tal.

Varannan onsdagskväll kl. 17.30 bjuder Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek in till föreläsningar och samtal om olika ämnen eller öppna magasinsvisningar. 

Hela programmet för höstens “Onsdagskvällar i Östra stallet” och mer om den publika programverksamheten hos Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek finns på: raa.se/motesplats-arkiv-och-bibliotek

Onsdag 16 november: Ett porträtt av en brodös och broderade landskap på Konstakademien 1783-1826

– Eva-Charlotta Mebius

Johan Erik Bolinders miniatyrporträtt av brodösen Clara Catharina Olbers, från 1808 med bok och syskrin, har sagts vara en typisk framställning av en högborgerlig kvinna vid början av artonhundratalet. Under samtalet utforskar vi porträttets symboler på nytt och ser vad som händer när de vävs ihop med konstverk broderade av Olbers i Nordiska museets samlingar.

Kan vi förstå ett syskrin, inte bara som en ytlig statusmarkör i en typisk framställning, utan som en symbol för en kvinnas komplexa multimediala identitet som konstnärlig amatör i en period då nål och tråd kunde signalera detsamma som pensel och palett vid Konstakademiens utställningar?

Porträttbild på kvinna som står lutad mot en tegelvägg

Eva-Charlotta Mebius Foto: Privat  (CC0)

Eva-Charlotta Mebius disputerade år 2020 vid University College London (UCL) och är i dag affilierad forskare i konstvetenskap vid Uppsala universitet. Eva-Charlotta erhöll nyligen Vitterhetsakademiens stipendium inom Bernadotteprogrammet 2022 för sitt forskningsprojekt Broderade landskap i Konstakademiens och Nordiska museets samlingar (1780–1830).

Evenemangsinformation

Plats: Storgatan 43, Stockholm
Start:
Slut:
  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Evenemang