Sex liggande guldgubbar
Guldminiatyrer från vendeltiden runt 700 år eKr. De föreställer en kvinna och en man som håller om varandra och tros vara asagudar eller den tidens kungligheter. Funna i byn Aska utanför Vadstena. Foto: (CC BY)

Onsdagskväll i Östra stallet: ”Glimmande guld i östgötakungarnas mjödhall”

Den 25 januari får du möta arkeologen Martin Rundkvist som  berättar om sina utgrävningar av en kunglig mjödhall i byn Aska. Du får också höra om det stora fyndet av så kallade guldgubbar.

Varannan onsdagskväll kl. 17.30 bjuder Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek in till föreläsningar och samtal om olika ämnen eller öppna magasinsvisningar. 

Onsdag 25 januari: Guldgubbar i fokus

I byn Aska nära Vadstena vid Vättern finns en enorm jordplattform av samma typ som i Gamla Uppsala. Ovanpå den har georadar avslöjat stolphålen efter ett lika enormt långhus.

Arkeologen Martin Rundkvist berättar om sina utgrävningar i långhuset under 2020 och 2021. Byggnaden var bebodd under vendeltiden och vikingatiden. Bland fynden märks den största samlingen guldgubbar som påträffats inom Sveriges medeltida gränser – pyttesmå detaljerade bilder av män och kvinnor i påkostade dräkter.

Porträtt av Martin Rundkvist
Martin Rundkvist i Aska, Augusti 2020 Foto: (CC BY)

Martin Rundkvist är arkeolog och lektor vid universitetet i Łódź i Polen.
Rundkvist disputerade vid Stockholms universitet 2003 på en avhandling om Gotlands största gravfält, Barshalder. Hans forskning rör framför allt Skandinaviens bronsålder, järnålder och medeltid.

Läs mer

Hela programmet för vårens “Onsdagskvällar i Östra stallet” och mer om den publika programverksamheten hos Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek finns på: raa.se/motesplats-arkiv-och-bibliotek

 

Evenemangsinformation

Plats: Storgatan 43, Stockholm, Östra stallet
Start:
Slut:
  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Evenemang