Interiör från biblioteket på Skoklosters slott
Skoklosters slott. Biblioteket Foto: (CC BY)

Onsdagskväll i Östra stallet: ”Om döden mitt i livet. Likpredikningar på Skoklosters slottsbibliotek”

Den 15 november får du möta Susanne Tienken, docent i tysk språkvetenskap vid Stockholms universitet och Jonas Häggblom, intendent för Skoklosters slotts samlingar som berättar om ett urval av de tryckta likpredikningar som finns i Skoklosters slottsbibliotek. Likpredikningarna berättar om den avlidna personen, om krigs- och fredstider, farsoter och medicinska behandlingar och berör existentiella frågor som åldrande och bortgång, sorg, tröst och tro. 

Varannan onsdagskväll kl. 17.30 bjuder Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek in till föreläsningar och samtal om olika ämnen eller öppna magasinsvisningar. 

Onsdag 15 november: ”Om döden mitt i livet. Likpredikningar på Skoklosters slottsbibliotek

Likpredikningar blev mycket populära i protestantiska länder under 1700-talet. De hölls under en begravningsceremoni och kunde delas med en utvald läsekrets i ett begränsat antal exemplar om någon var villig att bekosta trycket. Tidigmoderna likpredikningar innehåller långa passager med bibelutläggningar, men ger även en unik ögonblicksbild av en specifik historisk situation. De berättar om personen i kistan, varför och hur hon eller han har dött, vem som predikar, vem som sitter i kyrkan och lyssnar och vem den tänkta läsaren av den tryckta versionen kan tänkas vara. I Skoklosters slottsbibliotek finns en samling med över 1000 likpredikningar. De flesta är från 1600-talet och ingår i den så kallade Bielke-samlingen. Föredraget presenterar ett urval ur denna samling.  

Porträtt av Jonas Häggbom
Jonas Häggblom Foto: Jens Mohr (SkoklostersslottSHM) (CC BY)

Jonas Häggbom är intendent för Skoklosters slotts samlingar (särskilt boksamlingen) vid avdelningen för samlingar och forskning, Statens historiska museer. 

 

Porträtt av Susanne Tienken
Susanne Tienken Foto: Marieke Wijma (CC BY)

Susanne Tienken är docent i tysk språkvetenskap vid Stockholms universitet. Hennes forskning rör flerspråkighet och språkbruk på 1600-talet fram till idag.

Hela programmet för höstens “Onsdagskvällar i Östra stallet” och mer om den publika programverksamheten hos Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek finns på: raa.se/motesplats-arkiv-och-bibliotek

Evenemangsinformation

Plats: Storgatan 43, Stockholm, Östra stallet
Start:
Slut:
  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Evenemang