Fikamingel på Samlingsforum 2017Foto: (CC BY)

Samlingsforum 2019

Aktiva samlingar – berättelser, betydelser och bruk

21–22 november på Sörmlands museum i Nyköping

Hur kan museisamlingar bli synligare, mer tillgängliga och framför allt mer användbara och använda i olika sammanhang? Hur kan samlingarnas berättelser än tydligare få träda fram? Hur kan samlingarna inspirera till vidare reflektion, förståelse, nya perspektiv och fungera som utgångspunkt för nyskapande? Och vilken betydelse har de fysiska samlingarna i den digitala tidsåldern?

Välkommen till två dagar fyllda med kunskap, inspiration och möten med gamla och nya bekantskaper. Konferensen startar kl. 12.00 torsdagen den 21 november och avslutas kl. 15.00 fredagen den 22 november. Program och länk till anmälningssida annonseras i början av september.

Samlingsforum arrangeras i år av Riksantikvarieämbetet tillsammans med Sörmlands museum och Sveriges Museer. Årets värd är Sörmlands museum i Nyköping med sitt nya museihus och sitt nyskapande sätt att arbeta mångsidigt och aktivt med sina samlingar. I samband med årets Samlingsforum kommer Nordiska konservatorförbundet Sverige att dela ut priset Bevare mig väl – Årets kulturvårdsgärning 2019.

Första inbjudan (som pdf).