Illustration av F Richardt från 1861 ur Skånska Herregårdar
Glimmingehus i bokverket Skånska herrgårdar (1852-1863). Tecknade af Fr. Richardt ; beskrifna af Gustaf Ljunggren. (PDM)

Aktuellt på Glimmingehus

Välkommen till nyheter om Glimmingehus! Nytt för i år är att du kan boka din entrébiljett på nätet.

Föreläsningar och Glimmingehus poddavsnitt kommer att fortsätta dyka upp! Utomhusarrangemang på medeltidstema dyker även upp under sommaren. Våra evenemang genomförs i samarbete med Folkuniversitetet Kristianstad.

Nu har vi ett online-bokningsystem där du kan köpa biljett till entré och evenemang! Evenemangen ingår oftast i entrén, men måste bokas online. Entréer går självklart bra att köpa på plats som vanligt också. Bokar gör du här: glimmingehus.ebiljett.nu

Öppettider

Info om öppettider, visningar och priser hittar du på: raa.se/glimmingehus/oppettider. 

Du kan som vanligt också ta del av våra filmer på Youtube, inlägg på Facebook och Instagram, samt i ämnesguiden där du hittar material som kartor, bilder och litteratur! Och längre ned på denna sida hittar du en introduktionsfilm om Glimmingehus där personalen guidar dig genom borgens rum och historia.

Aktuella evenemang

21 MAJ KL 14 – FÖRELÄSNING & RUNDVANDRING: BYGGNADEN BERÄTTAR

Docent Martin Hansson föreläser om de bildtavlor med text, som sattes upp på byggnader som Glimmingehus under 1500-talet. Vad ville de säga, vem låg bakom dem, och vilka riktade de sig till? Efter föreläsningen gör Martin en rundvandring i borgen på temat. Begränsat antal platser – bokas online.

26 MAJ KL 13 – FAMILJEFÖRESTÄLLNING: MÜNCHHAUSEN

Familjeföreställning med Staffan Björklunds teater! Münchhausen tar oss med till ett gym, där träningsredskap besjälas och får drömroller i en riktig skröna! Följ med på en resa till kejsare och sultaners palats – och till månen! I gymmet tänjs det på det mesta, men inte sanningen. Föreställningen ges i Stora Salen i borgen, och måste förbokas online.

28 MAJ KL 14 – BOKSLÄPP MED SÄGENVANDRING

Välkommen på releaseparty för Eleonore Nilsson Odéns nya bok, Glimmingehus – hemlighetsfulla och fantastiska berättelser! Vi inleder med bubbelmingel, varefter Eleonore läser högt, signerar och säljer. Cirka 14.45 så kan man följa med Eleonore på en vandring i och runt Glimmingehus på bokens tema . missa inte detta! Ingår i ordinarie entré, 90 kr för vuxna, barn under 18 gratis. Behöver inte förbokas online.

4 JUNI KL 14 – ENSEMBLE 1600: SUMMER IS A COMMING

Ängelholms kulturskolas barockorkester framför den tidiga musikens skatter! Sagolika klanger och komplexa rytmer utlovas – i form av både dans- och kyrkomusik. Föreställningen ges i Stora salen som har begränsad tillgänglighet. Begränsat antal platser – bokas online.

6 JUNI KL 14 – FÖRELÄSNING & RUNDVANDRING: SKÅNSK ADEL UNDER MEDELTIDEN

Anders Ohlsson, doktorand i historisk arkeologi vid Lunds universitet, föreläser om gårdar, borgar, riddare och väpnare från 1100-tal till 1500-tal. Hör om den tidiga dansk-skånska adeln, och dess betydelse för samhälle och landskap under äldre historisk tid. Politik, ekonomi, krig – allt stöps samman under den medeltida adelns banér. Inleds i Brygghuset och avslutas med vandring i borgen med exempel på hur adeln visat inflytande och makt. Begränsat antal platser – bokas online.

20 JUNI KL 19 – LIVEPODDEN #5: DACKEUPPRORET

Glimmingehus enhetschef jan Olofsson berättar om den småländske bonden och framför allt upprorsmakaren Nils Dacke. Vad och vem revolterade han emot – och hur gick det? Titta in på vår Facebooksida så berättar Jan allt om Dackes dramatiska uppror! Ställ gärna frågor i chatten under podden. Ingen föranmälan behövs – bara att gå in på vår Facebooksida på utsatt tidpunkt.

6 JULI KL 10-18 – SLÄKTFORSKARDAG

Österlens Släkt- och Folklivsforskarförening har öppet hus hela dagen! Både nybörjare och experter erbjuds hjälp om hur man bäst forskar om sin släkts historia – vilka arkiv finns det och vilka verktyg? Fråga om människor, byar och massa annat! Ingår i ordinarie entré.

17 JULI – SPÖKVANDRINGAR PÅ GLIMMINGEHUS

Skräckfabriken intar Jens Holgersens uråldriga riddarborg för en kväll! Följ med på en ryslig vandring till källare och salar, där gestalter med hemska öde från århundradena lurar där du minsta anar det…Minimumålder är 13 år, pris 260 kr. Begränsat antal platser, bokas online. Två föreställningar per kväll, kl 19 och kl 20.30. Ges även den 24 & 31 juli, 14 aug, 11 & 25 sept, 9 & 23 okt, samt den 20 nov.

10 SEPTEMBER KL 14 – FÖRELÄSNING & RUNDVANDRING: SKÅNSK ADEL UNDER MEDELTIDEN

Anders Ohlsson, doktorand i historisk arkeologi vid Lunds universitet, föreläser om gårdar, borgar, riddare och väpnare från 1100-tal till 1500-tal. Hör om den tidiga dansk-skånska adeln, och dess betydelse för samhälle och landskap under äldre historisk tid. Politik, ekonomi, krig – allt stöps samman under den medeltida adelns banér. Inleds i Brygghuset och avslutas med vandring i borgen med exempel på hur adeln visat inflytande och makt. Begränsat antal platser – bokas online.

Se introduktionsfilmen om Glimmingehus

Vem låg bakom bygget och vad användes de olika rummen till? Vad finns det för spännande fynd från platsen?

I den här presentationsfilmen, där personalen på Glimmingehus guidar dig genom borgens rum och historia, får du svar på detta, och mycket mer. Se filmen här:

Fler filmer och våra livesändningar hittar du på våra sociala medier. Och varför inte besöka borgen digitalt i 3D! Där finns dessutom en särskild 3D-version för barn – eller för dig som har barnasinnet kvar – där katten Jönsson tar oss med på upptäcktsfärd..

Följ oss

Vill du löpande få information om vad som händer på museet? Följ oss då gärna på: facebook/glimmingehus.


Facebook  •  YouTube   Instagram   Borgen i 3D