Foto: (CC BY)

Aktuellt på Glimmingehus

Från och med september så öppnar vi borgen helt för besök!

Nu återgår vi nästan helt och hållet till vårt vanliga öppethållande, där ni efter löst entré kan utforska Glimmingehus på egen hand. Våra uppskattade visningar ingår i entréavgiften, men kräver en särskild biljett som du får i entrén. Vi behåller maxantalet på 20 besökare under visningarna och reserverar ytor för gruppen i borgen olika rum.

Kom och upplev ett Glimmingehus i höststämning! I trapporna står tända lyktor och nya lysande infoskyltar berättar för er om hur man kan ha använt de olika rummen. Under visningarna berättar våra guider fängslande och kunnigt om den gamla riddarborgens fascinerande historia!

Biljetter till visningen hämtar man under den aktuella dagen i entrén och de kan inte förbokas. Under visningen håller vi avstånd till varandra och följer guiden. Borgen vädras under hela dagen och räcken, armstöd och handtag torkas av efter varje visning.

Välkomna!

Här hittar du våra öppet-, visningstider samt priser.

Se vår introduktionsfilm!

Personalen på Glimmingehus guidar dig genom borgens rum och historia – vem låg bakom bygget och vad användes de olika rummen till? Vad finns det för spännande fynd från platsen? I den här presentationsfilmen får du svar på det och mycket mer. Länk till filmen: https://www.youtube.com/watch?v=6apuk2tueuM&t=11s

Evenemang

Våra evenemang genomförs i samarbete med Folkuniversitetet Kristianstad.

Spökvandringar

I samarbete med Skräckfabriken AB presenterar Glimmingehus Spökvandringar! Upplägget är förnyat inför denna säsong.
Följ med på en tur genom borgen där ni kommer att få höra om och träffa på spöken ur borgens 500-åriga historia. Du kommer in som en människa och går ut som en annan.
Detta är ett arrangemang för vuxna, så åldersgränsen är 13 år.

Datum och tider: 12/9, 26/9, 10/10, 24/10 och 1/11, kl 18 och 20.

Pris: 260kr per person. Endast förbokning, ring 072 702 5990.

Lokalhistorisk afton 6 oktober

Med anledning av Demokratiåret 2021 föreläser litteraturvetare Charlotte Ulmert på temat När vinden vänder – De sista adliga slottsfruarna på Glimmingehus, Örup  och Gyllebo. En föreläsning om kvinnohistoria och kvinnors villkor under 1800-talet, med särskilt fokus på bl a  Adéle Rosencrantz (Nådan) på Glimmingehus. Föreläsningen hålls på plats i Brygghuset, och är gratis, men måste förbokas pga covid-19. Enkel fika serveras. Lokalhistorisk afton arrangeras i samarbete med Hembygdskretsen Tumathorp och Föreningen för Fornminnes- och Hembygdsvård i sydöstra Skåne

Datum och tid: 6/10 kl 19 – 21.

Pris: Gratis, men måste förbokas på tel 072 7025990

Djävulen och hans anhang 20 oktober

On-line föreläsning med folklorist Tora Wall från Åbo Akademi.

I det här föredraget står fan själv i centrum. Tora Wall berättar om djävulen i folktro, sagor och sägner. Men djävulen var inte ensam, han hade många tjänare som gick hans onda ärenden. Bland djävulens anhang fanns de trollkunniga och farliga väsen som näcken, trollen och skogsrået. En del djur stod också i förbund med honom: korpar och kråkor, katter och ormar skulle man vara försiktig med. Och det ryktades till och med om att en annan präst försvurit sig till djävulen i utbyte mot magiska krafter.

Föreläsningen är gratis och ges live via Glimmingehus Facebook-sida, så se till att titta när det börjar, dvs kl 19 den 20 oktober. Ingen registrering behövs. Tar ca 1 timme. Vi försöker svara på era frågor i chatten.

Datum och tid: 20/10 kl 19 – 20.

Pris: Gratis

Höstlov och Österlen Lyser 1-7 november

Den 1 och 2 november erbjuder vi följande:

Följ med på en småläskig sagovandring kl 13.15 resp 15.15!
Vandringen är utomhus och tar ca 30 min. De småläskiga sagovandringarna måste förbokas på tel 0727025990.
Kl. 12.30 och 14.00 hålls guidade turer i borgen.

Den 3 och 4 november erbjuder vi följande:

Följ med på en småläskig sagovandring kl 13.15 resp 15.15!
Vandringen är utomhus och tar ca 30 min. De småläskiga sagovandringarna måste förbokas på tel 0727025990.
Kl. 14.00 hålls en guidad tur i borgen.

Den 5 november erbjuder vi följande:

Följ med på en läskig dramatiserad väsenvandring för barn och vuxna kl 16:00!
Vandringen är i skymningen utomhus och tar ca 45 min. Ni förväntas hålla minst 1,5 m avstånd även när det dyker upp något ur skuggorna…
Den läskiga väsenvandringen måste förbokas på tel 0727025990.
Kl 12.30 och 14.00 hålls guidade turer i borgen.

Den 6 och 7 november erbjuder vi följande:

Kl. 14.00 hålls en guidad tur i borgen.

Datum och tid: 1-7/11, öppet 12-17 med program enligt ovan.

Pris: Alla vandringar/guideturer ingår i entréavgiften som är 90kr för vuxna, gratis för barn upp till 18 år.

Den farliga julen 24 november

Vi välkomnar åter folklorist Tora Wall från Åbo Akademi för en ny on-lineföreläsning!

Julen ansågs förr som den mest magiskt laddade tiden på året, då gränsen mellan människornas värld och det övernaturliga var tunnare än vanligt och märkliga saker kunde hända. En farlig tid var det också, då mycket skrömt var ute och for om nätterna. De döda troddes komma tillbaka till de levandes värld på julnatten och övernaturliga väsen var mer i rörelse än annars. Tora Wall berättar i det här föredraget bland annat om den farliga Lusse, om självaste Lusse-Pär och om de dödas julotta. Men också om hur julens magiska krafter kunde användas i eget syfte, och till och med sparas till våren.

Föreläsningen är gratis och ges live via Glimmingehus Facebook-sida, så se till att titta när det börjar, dvs kl 19 den 24 november. Ingen registrering behövs. Tar ca 1 timme. Vi försöker svara på era frågor i chatten.

Datum och tid: 24/11 kl 19 – 20.

Pris: Gratis

Medeltidsdemokrati? 6 december

On-lineföreläsning med historieprofessor Dick Harrisson, Lunds Universitet

Med anledning av Demokratiåret 2021 föreläser professor Dick Harrisson på temat Medeltidsdemokrati?

Den athenska demokratin under antiken med alla sina brister är ju relativt välkänd och sådana tendenser kan man också spåra i republikens Rom, men fanns några demokratiska tendenser eller strömningar under medeltiden och / eller renässansen? Dick Harrisson ger ett europeiskt perspektiv på frågan.

Föreläsningen är gratis och ges live via Glimmingehus Facebook-sida, så se till att titta när det börjar, dvs kl 19 den 6 december. Ingen registrering behövs. Tar ca 1 timme. Vi försöker svara på era frågor i chatten.

Datum och tid: 6/12 kl 19 – 20.

Pris: Gratis

Titta gärna på våra filmer och livesändningar,  som du hittar på våra sociala medier, eller varför inte besöka borgen digitalt i 3D? Det finns en särskilt 3D-version för barn (eller för dig som har barnasinnet kvar).

Vill du löpande få information om vad som händer på museet? Följ oss då gärna på vår Facebook.


Facebook  •  YouTube   Instagram   Borgen i 3D