Aktuellt på Glimmingehus

Här hittar du information om evenemang, visningar, skolprogram och annat som händer på Glimmingehus.

Nu har vi gått ned på lågsäsong efter en intensiv och välbesökt sommar! Men här händer ändå massor med spännande saker. På arkeologidagen föreläser vår museilärare Mats Larsson om gotländska länsherrar och sjörövare. September inleds med vernissage av fotoutställningen Oknytt! Stå öga mot öga med uråldriga väsen ur nordisk folktro som myling, troll och gårdstomte. Till detta finns ett stort program kopplat för både skolor och allmänhet – väsenverkstad, teckningsworkshop och föreläsningar är smakprov på detta. Se nedan för kommande arrangemang! Alla våra öppettider samt visningar hittar du här.

Vi har öppet för grupper året runt och dessutom har vi en rad olika aktiviteter på programmet – från tidig vår till sen höst. Såklart kan du också boka medeltidsaktiviteter hos oss på Glimmingehus! Varför inte utmana varandra i bågskytte eller testa medeltida spel? Det är även möjligt att få temavisning med fokus på t ex sägner eller på 1600-talet. Låt oss veta dina önskemål! Läs mer om hur du bokar.

Från och med 2019 erbjuder Glimmingehus gratis skolbesök, allt med tanken att borgen ska kunna fungera bättre som en resurs i undervisningen samt att fler skolor ska få råd att besöka oss!

Välkomna!

Kommande evenemang

Evenemangen genomförs i samarbete med Folkuniversitetet Kristianstad.

Arkeologidagen 25 augusti

På Arkeologidagen på Glimmingehus kan du följa med på en borgvisning kl 12 eller 14 och därefter delta i föreläsningen ”Ivar, Jens och Sören – Medeltida pirater och länsherrar med Glimmingehuskoppling” i Brygghuset. Föreläsare är arkeolog Mats Larsson.

Föreläsningen tar upp den spännande historien om länsherrarna Ivar Tott, Jens Holgersen samt Sören Norrby. Vilka var de, vad arbetade de med, vilka dramatiska händelser var de inblandade i och vad har de för koppling till Gotland och främst – Glimmingehus?

När: 25 augusti kl 15.

Pris: Föreläsningen ingår i ordinarie entré, börjar kl 15 och varar ca 1 timme.

Vernissage för fotoutställningen OKNYTT 1 september

Under perioden 1 september – 6 oktober visas fotoutställningen OKNYTT på Glimmingehus! Bilder av väsen ur den nordiska folktron kommer till den gamla medeltidsborgen på Österlen.  Besökare och skolelever ges möjlighet att stå öga mot öga med gestalter som troll, gårdstomten och vitterfolket i fotoutställningen Oknytt, som producerats i Västernorrland.

OKNYTT är ett samarbete mellan fotografen Lars Wahlström, illustratören Eva Boström, samt skribenten Sara Boström. De vill skapa intresse för den nordiska folktrons övernaturliga väsen och ge betraktaren en inspirerande sagokänsla. Deras både vackra och skrämmande väsenfigurer är fotograferade i Norrlands djupaste skogar och ställer besökaren öga mot öga med varelserna som skapades i det gamla bondesamhället. Se mer på www.oknytt.com På Glimmingehus finns sedan länge en rik sägenflora. Oknytt får därför en passande inramning som stärker effekten av Wahlströms sagolika bilder.

Den 1 september öppnar utställningen i närvaro av bl a Lars Wahlström.

När: 1 september, kl 13. Allmänheten är välkommen! Det blir lite tilltugg, Lars presenterar projektet och bilderna, Jan berättar om den kommande programverksamheten. Åsså lite mingel i utställningen såklart! Kl 14.00 blir det sägenvandring i och runt borgen.

Pris: Besök i utställningen ingår i entrépriset.

OKNYTT: Väsenverkstad 7 september

Kom och skapa dig ett eget väsen med hjälp av olika naturmaterial! Du kan hämta inspiration i fotoutställningen OKNYTT samt ge ditt väsen de egenskaper du önskar.

Kl 14:00 genomförs en sägen- och väsenvandring i och runt borgen.Dessutom genomförs en borgvisning kl 12.

När: 7 september. Verkstad kl 12-14, väsenvandring kl 14.

Pris: Ingår i entrépriset.

Kulturarvsdagen med OKNYTT: Workshop ”Lär dig teckna väsen!” 8 september

Söndagen den 8 september äger en workshop för barn från 9 år och vuxna med temat ”Lär dig teckna väsen”. Denna workshop genomförs av serietecknare Elise Rosberg mellan 10:00-14.30 med avbrott för lunch. Föranmälan till 072 702 59 90. Medtag egen lunch!.

Kl 14.30 genomförs en väsenvandring i och runt borgen som man också kan delta i. Även på söndagen äger en borgvisning rum kl 12:00.

När: 8 september. Workshop 10.00-14.30, Väsenvandring kl 14.

Pris: För deltagande i tecknarworkshopen gäller ordinarie entré, dvs vuxna 70kr, barn från 9-18 år gratis. Men man måste föranmäla sig på telefon 072 702 5990!

Spökvandringar 8 september

I samarbete med Skräckfabriken AB presenterar Glimmingehus Spökvandringar! Åter igen, uppdaterade från förra året…

Följ med på en tur genom borgen där ni kommer att få höra om och träffa på spöken ur borgens 500-åriga historia. Du kommer in som en människa och går ut som en annan. Detta är ett arrangemang för vuxna, så åldersgräns sätter vi vid 13 år.

När: 8 september kl 18 och 20

Pris: 250kr per person. Endast förbokning, ring 072 702 5990.

OKNYTT: Föreläsning om skånska väsen 14 september

Finns det några väsen som särskilt trivs i Skåne? Häng med på en väsenexposé med skånsk folktro i centrum. Jan Olofsson, till vardags enhetschef på Glimmingehus, föreläser. Passa på att besöka utställningen OKNYTT när du ändå är på plats. Och missa inte väsenvandringen i borgen kl 14!

När: 14 september kl 15. Tar lite drygt en timme.

Pris: Ingår i entrépriset. OBS: Borgen stänger 16.00, så besök den först!

OKNYTT: Pokémonvandring 21 september

Pokémon, ett slags moderna oknytt? Visst är det väl så! Detta är en vandring för både stora och små. Pokémon Go har fått många att gå ut och röra på sig. Följ med museipedagog Veronica Jeppsson från Österlens museum på en pokémonjakt kring Glimmingehus och få samtidigt veta mer om Pokémonvärlden och de olika Pokémons vi stöter på under vandringen.
Ingen föranmälan krävs. Ta med egen smartphone med nedladdad Pokémon Go.

OBS: Denna dag utgår väsenvandringen i borgen kl 14.

När: 21 september kl 14. Tar ca en timme.

Pris: Ingår i entrépriset.

Spökvandringar 22 september

I samarbete med Skräckfabriken AB presenterar Glimmingehus Spökvandringar! Åter igen, uppdaterade från förra året…

Följ med på en tur genom borgen där ni kommer att få höra om och träffa på spöken ur borgens 500-åriga historia. Du kommer in som en människa och går ut som en annan. Detta är ett arrangemang för vuxna, så åldersgräns sätter vi vid 13 år.

När: 22 september kl 18 och 20

Pris: 250kr per person. Endast förbokning, ring 072 702 5990.

OKNYTT: Lindormar, älvor och varulvar 28 september

Folklorist Tora Wall, Nordiska museet, tar dig med till medeltidens sagovärld och låter dig förtrollas av älvorna, skrämmas av varulven och förundras över den märklige Kung Lindorm! Under den här berättarstunden står magi och väsen i centrum. Tora berättar om väsen som har funnits med oss sedan medeltiden och ännu längre tillbaka. En del av dem känner ni kanske till (men det är inte säkert att de är desamma nu som de var då), andra kanske ni inte stött på tidigare men för den som törs möta dem väntar fantastiska äventyr. OBS: Väsenvandringen i borgen kl 14 utgår.

Lämplig ålder 6–9 år.

Nyfiken på Tora Wall? Här är hennes blogg Lindormar och Lusbrädor på https://torawall.wordpress.com

När: 28 september kl 14. Tar ca 40 minuter.

Pris: Ingår i entrépriset.

OKNYTT: Vättar, jättar, diser och troll – föreläsning med Tora Wall 29 september

Tanken att de finns väsen som delar världen med oss människor går långt tillbaka i tiden. Under gårdens golv, i skogarna, i kullarna, i bergen och i vattnen, för det mesta osynliga men alltid närvarande. Fascinerande och skrämmande på samma gång.

I den här föreläsningen berättar folklorist Tora Wall, Nordiska museet, om föreställningar kring väsen i vikingatid och medeltid. Vilka väsen berättade man om då? I vilka källor hittar man material om dem? Hur kan berättelserna om väsen tolkas och vilka funktioner kan föreställningarna ha haft för dåtidens människor? Med kristendomen kom nya sätt att se på världen, vilket förstås också påverkade berättelser och folktro. Kristnandet är en spännande process som öppnar dörren för att diskutera hur folkloren ständigt är stadd i förändring samtidigt som delar av den kan bestå över lång tid. OBS: Väsenvandringen i borgen kl 14 utgår.

Nyfiken på Tora Wall? Här är hennes blogg Lindormar och Lusbrädor på https://torawall.wordpress.com

När: 29 september kl 14. Tar ca 1.5 timmar (inklusive tid för frågor).

Pris: Ingår i entrépriset.

Lokalhistorisk afton 2 oktober

 
I år blir det Prof Stephan Borgehammar, Lunds universitet – kyrkohistoria, som kommer att prata om Österlens kyrkor – deras särprägel arkitektoniskt och på annat vis samt om du kunde komma in på hur man använde kyrkan och kyrkorummet under tidig- och högmedeltid. Hur såg man på kyrkan och kyrkobyggnaden då, hur skilde det sig från idag, vad gjorde man i kyrkan, vad hände där.
 
Dessutom kommer kyrkoherde Per Frostensson, Kiviks församling och behandlar motsvarande frågeställning – fast idag – varför har det förändrats? Varför kan byggnaden bli så viktig för oss nu. Kanske har de också ett litet samtal på slutet – åsså avslutar vi med lite kaffe.
 
Lokalhistorisk afton samarrangeras med Hembygdskretsen Tumathorp samt Föreningen för Fornminnes- och Hembygdsvård i sydöstra Skåne
 

När: 2 oktober kl 19 – ca 21.

Pris: Ingen entré..

OKNYTT: Föreläsning om moderna väsen av Tommy Kuusela 5 oktober

Forskningsarkivarie Tommy Kuusela, Inst. för Språk och Folkminnen i Uppsala, har nyligen dragit igång ett forskningsprojekt på temat ”Folktrons väsen, igår och idag” vilket just syftar till att undersöka dagens folklore och jämföra med äldre tiders föreställningar. Har vi inte lämnat detta med folktro och väsen bakom oss? Vilka väsen tror vi på idag? Följ med på en spännande föreläsning om nutida föreställningar. Kanske skiljer vi oss inte så mycket från våra förfäder… OBS: Väsenvandringen i borgen kl 14 utgår denna dag.

Nyfiken på Tommy Kuuselas forskning?

När: 5 oktober kl 14. Tar drygt 1 timme (inklusive tid för frågor).

Pris: Ingår i entrépriset.

Spökvandringar 6 oktober

I samarbete med Skräckfabriken AB presenterar Glimmingehus Spökvandringar! Åter igen, uppdaterade från förra året…

Följ med på en tur genom borgen där ni kommer att få höra om och träffa på spöken ur borgens 500-åriga historia. Du kommer in som en människa och går ut som en annan. Detta är ett arrangemang för vuxna, så åldersgräns sätter vi vid 13 år.

När: 6 oktober kl 18 och 20

Pris: 250kr per person. Endast förbokning, ring 072 702 5990.

Spökvandringar 20 oktober

I samarbete med Skräckfabriken AB presenterar Glimmingehus Spökvandringar! Åter igen, uppdaterade från förra året…

Följ med på en tur genom borgen där ni kommer att få höra om och träffa på spöken ur borgens 500-åriga historia. Du kommer in som en människa och går ut som en annan. Detta är ett arrangemang för vuxna, så åldersgräns sätter vi vid 13 år.

När: 20 oktober kl 18 och 20

Pris: 250kr per person. Endast förbokning, ring 072 702 5990.

Höstlovsöppet 28 oktober – 3 november

Borgen är öppen hela veckan med visning kl 14.
Medeltidsaktiviteter för höstlovslediga barn i alla åldrar mån-fre kl 12-14.

Program kommer.

När: 28 oktober- 3 november. Medeltidsaktiviteter mån-fre kl 12-14. Visning kl 14.

Pris: Ordinarie entré.

Borgen lever! 1 – 2 november

Se Glimmingehus helt upplyst som i gångna tider. I skenet av levande ljus följer du med på en extra spännande tur genom borgen. Plötsligt dyker personer grundade i Glimmingehus historia från 1500-talet och framåt upp ur skuggorna! I år kommer Borgen lever! att se ganska annorlunda ut… Mer information kommer under hösten. Förbokas.

När: 1 och 2 november kl 17, 18 och 19.

Pris: Vuxna: 140kr, barn (7-16 år): 40kr. Förbokas på tel 072 702 5990

Barntillåtna spökvandringar 10 november

I samarbete med Skräckfabriken AB presenterar Glimmingehus nu också barntillåtna spökvandringar!

Följ med på en tur genom borgen där ni kommer att få höra om och träffa på spöken ur borgens 500-åriga historia. Efteråt ges möjlighet att träffa spökena och bearbeta upplevelsen…Detta evenemang kan upplevas som skrämmande, även om det är barntillåtet.

Detta är ett arrangemang för barn tillsammans med vuxna, och åldersgränsen är 7 år. Endast en vuxen per barn.

När: 10 november kl 15 och 17

Pris: Vuxna: 250kr, barn 7-16 år: 150kr per person. Endast förbokning, ring 072 702 5990.

Barntillåtna spökvandringar 17 november

I samarbete med Skräckfabriken AB presenterar Glimmingehus nu också barntillåtna spökvandringar!

Följ med på en tur genom borgen där ni kommer att få höra om och träffa på spöken ur borgens 500-åriga historia. Efteråt ges möjlighet att träffa spökena och bearbeta upplevelsen…Detta evenemang kan upplevas som skrämmande, även om det är barntillåtet.

Detta är ett arrangemang för barn tillsammans med vuxna, och åldersgränsen är 7 år. Endast en vuxen per barn.

När: 17 november kl 15 och 17

Pris: Vuxna: 250kr, barn 7-16 år: 150kr per person. Endast förbokning, ring 072 702 5990.

Mellandagsöppet 27 – 30 december

Sista chansen att besöka Glimmingehus innan året är slut! Spå hur ditt år 2020 kommer att bli…

När: 27-30 december kl 11-16

Pris: Ordinarie entré

Avslutade evenemang

Modell av borgen från 3D-workshop våren 2018.
Foto: Olof Segerberg/Segerberg Media (CC BY)

Lyckad 3D-workshop på Glimmingehus 2018

 

 

Tack till alla deltagare och arrangörer som deltog vid vår 3D-workshop på Glimmingehus. Här hittar du bilder, ljud, presentationer, Reality Capture-projekt och mjukvara från workshopen.

Glimmingehus på Facebook

 

 

Vill du ha ännu mer information om vad som händer på museet kan du med fördel följa oss på Facebook.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Evenemang
  • Etiketter: M