Borgen Glimmingehus i vinterskrud.
Borgen Glimmingehus i vinterskrud.Foto: Elisabeth Andersson (CC BY)

Aktuellt på Glimmingehus

Här hittar du information om evenemang, visningar, skolprogram och annat som händer på Glimmingehus.

Vi har öppet för grupper året runt och dessutom har vi en rad olika aktiviteter på programmet – från tidig vår till sen höst. Såklart kan du också boka medeltidsaktiviteter hos oss på Glimmingehus! Varför inte utmana varandra i bågskytte eller testa medeltida spel? Det är även möjligt att få temavisning med fokus på t ex sägner eller på 1600-talet. Låt oss veta dina önskemål! Läs mer om hur du bokar.

Från och med 2019 erbjuder Glimmingehus gratis skolbesök, allt med tanken att borgen ska kunna fungera bättre som en resurs i undervisningen samt att fler skolor ska få råd att besöka oss!

Den 18–24 februari välkomnar vi våren till Glimmingehus och har sportlovsöppet, och den 15 april startar årets säsong på allvar med öppet varje dag. Alla våra öppettider hittar du här. Välkomna!

 

Kommande evenemang

Evenemangen genomförs i samarbete med Folkuniversitetet Kristianstad.

Sportlovsöppet 18–24 februari

Vi öppnar upp våren med tema fastlagskarneval! Passa på att: Prova tokiga kläder – leka fastlagslekar – dekorera fastlagsris – gå på skattjakt i borgen.

När: 18–24 februari mellan 11 och 16. Aktiviteterna pågår mellan 12 och 15.
Pris: Ordinarie entré, 70 kronor för vuxna, gratis för barn upp till 18 år.

Jungfru Maria och Trandagen 23–24 mars

Mer information är på väg!

Påsk på Glimmingehus 15–22 april

Den 15 april öppnar Glimmingehus årets säsong på allvar, till en början dagligen mellan klockan 11 och 16. Och då startar även våra dagliga visningar och under påskveckan händer det dessutom en hel del annat.

 • Borgvisning varje dag klockan 14.
 • Påskverkstad dagligen 17–21 april: Påsklekar, äggristning, äggmålning och påskpynt mellan klockan 12 och 14.
 • Dymmelonsdagsföreläsning 17 april: Se separat evenemang nedan.
 • Skärtorsdagen 18 april: Kvastverkstad och häxtema mellan klockan 12 och 14. Gör dig en kvast och få den att flyga! Påskkärringar i full utstyrsel är såklart extra välkomna.
 • Hela veckan: Äggjakt i borgen.

När: 15–22 april mellan klockan 11 och 16. Aktiviteterna pågår mellan kl 12 och 14.
Pris: Ordinarie entré

Dymmelonsdagsföreläsning 17 april

Mer information är på väg!

Magisk försommar 30 maj–2 juni

Lagom till Kristi himmelsfärd sätter vi fokus på vår örtagård och hur man kunde använda örter i magiskt syfte under medeltiden: kärleksdrycker, hemliga salvor och skydd mot onda makter! Det blir också papegojskytte och varje dag koras dagens papegojkung, -drottning, -prins och -prinsessa på borgtrappan!

 • Borgvisningar dagligen under försommaren mellan klockan 12 och 14.
 • Papegojskyttevinnaren koras dagligen klockan 15.
 • I munkens apotek 30 maj: Mellan klockan 14 och 16 blir det vandring till örtagården med örtexpert Eva Olsson med avslutning i stekarhuset. Under vandringen får man veta mer om medeltidens örter och medicin. I samarbete med Medeltidsdagen i Tommarp/Gärsnäs församling.
 • Dockteater 31 maj: Staffan Björklund spelar föreställningen Morfar och Fårmor mellan 13 och 14 i borgen . Se separat evenemang nedan.

När: 30 maj–2 juni mellan klockan 10 och 16.
Pris: Ordinarie entré

Dockteater: Morfar och Fårmor 31 maj

Staffan Björklunds Teater framför föreställningen Morfar och Fårmor i Stora salen på Glimmingehus. Fritt efter HC Andersens klassiska historia om gubben som bytte sin häst mot en ko, kon mot ett får, fåret mot ett…, osv.

Föreställningen följs av en Rotfruktsverkstad där man kan tillverka sin egen teaterdocka.

När: 31 maj mellan 13 och 14.
Pris: Ordinarie entré

De 10 000 Riddarnas dag 15 juni

En dag i riddarnas och ridderskapets tecken! Vi håller öppet mellan klockan 10 och 18, men aktiviteterna stänger kl 17 och då avrundas dagen med en borgvisning. Riddare och allt som hör därtill kan utlovas.

Musiken står Natbakka för. Riddaruppvisningar blir det med Riddarsällskapet Silfverfalken.

Ponnyridning i parken med Ystad Ridskola (separat avgift)

Mer program kommer!

När: 15 juni mellan 10 och 17. Borgen är öppen till kl.18.
Pris: Förhöjd entré. 120 kronor för vuxna, och 40 kronor för barn mellan 7 och 16 år. Barn därunder går gratis.

Väsen! 27-30 juni

Även 2019 deltar Glimmingehus i Berättarfest på Österlen. Så vi erbjuder också detta år våra populära vandringar i borgen och på området på temat väsen! Vilka väsen kan man stöta på och var kan man stöta på dem? Hur känner man igen dem och – kanske viktigast – hur ska man bete sig…

Samling sker vid borgtrappan kl 15, därefter går vi iväg. Själva programmet tar mindre än en timme och passar för både barn och vuxna.

När: 27-30 juni, kl 15-16.

Pris: Ingår i entrén som är 70kr för vuxna och gratis för barn upp till 18 år. Men man måste ha ett festivalband, det gäller sedan överallt, hos alla arrangörer, under hela Berättarfesten. Det kan köpas på Glimmingehus eller hos någon annan arrangör av Berättarfesten.

Släktforskardag 3 juli

Under Släktforskarveckan i Skåne, 1-6 juli, har Glimmingehus fått förmånen att vara värd under en dag, den 3 juli! Mellan kl 10-18 kommer det att finnas lokala, kunniga släktforskare på plats för att förmedla information om arkiv, människor, byar, olika hjälpmedel mm. Vänder sig till både nybörjare och mer erfarna släktforskare. Släktforskarveckan i Skåne arrangeras av Skånes släktforskarförbund. Så passa på och ställ dina frågor denna dag! Mer information finns på http://www.sgfm.se/projekt/slaktforskarvecka-i-skane-2019

När: 3 juli, kl 10 – 18.

Pris: Ingår i ordinarie entré. Det gör också visningarna, så är det trångt bland släktforskarna, ta en tur i borgen så länge!

Levande Glimmingehus – stort medeltidsläger 19-21 juli

Det stora medeltidslägret som funnits hos oss i flera år kommer tillbaka! Du möter lägerliv, medeltida matlagning, soldater, hantverk, tidsenliga kläder – allt från tiden runt 1470. I borgen och på området lever medeltiden upp igen för tre dagar. Huvudarrangör är Companie of Saint Sebastian, men många fler medeltidsgrupper medverkar. Olika shower och visningar under dagarna.

När: 19-21 juli, kl 10-18

Pris: Förhöjd entré, 120kr för vuxna, 40kr för barn 7-16 år, yngre barn gratis.

King Arthur – medeltida musikal 3 augusti

Ensemble 1600 – en barockorkester med rötterna i Ängelholms Kulturskola – tar oss med på en tidsresa till kung Arthurs Camelot. Vi möter dem alla: trollkarlen Merlin, drottning Guenevere, riddare Lancelot, Morgana le Fay…en galen värld omsvept i musik och trolldom!

Kom och upplev denna ungdomsensemble som har uppträtt bl a på Medeltidsveckan i Visby. Föreställningen ges i Stora salen. Tillgängligheten dit är tyvärr något begränsad av höga trappor.

När: 3 augusti, kl 14. Föreställningen tar ca 70 minuter.

Pris: Ingår i ordinarie entré. Platserna är ej bokningsbara, först till kvarn gäller.

Tornerspel 6 augusti

När Riddarsällskapet Silfverfalken bjuder upp till Tornerspel så smäller det på riktigt: lansar, svärd och sköldar blänker ikapp med rustningarna. Vem håller du på? Gycklare och musiker underhåller också under kvällen. Caféet säljer mat och kaffe!

Inget förköp, inga bokningsbara platser.

När: 6 augusti kl 19 ca 20.30

Pris: Vuxna 150kr, barn 3-6 år 50kr. Det går bra att betala med kort och swish. Biljetten berättigar också till besök i borgen som är öppen till kl. 19 denna kväll.

Arkeologidagen 25 augusti

På Arkeologidagen på Glimmingehus kan du följa med på en borgvisning kl 12 eller 14 och därefter delta i föreläsningen ”Ivar, Jens och Sören – Medeltida pirater och länsherrar med Glimmingehuskoppling” i Brygghuset. Föreläsare är arkeolog Mats Larsson.

Föreläsningen tar upp den spännande historien om länsherrarna Ivar Tott, Jens Holgersen samt Sören Norrby. Vilka var de, vad arbetade de med, vilka dramatiska händelser var de inblandade i och vad har de för koppling till Gotland och främst – Glimmingehus?

När: 25 augusti kl 15.

Pris: Föreläsningen ingår i ordinarie entré, börjar kl 15 och varar ca 1 timme.

 

Avslutade evenemang

Modell av borgen från 3D-workshop våren 2018.
Foto: Olof Segerberg/Segerberg Media (CC BY)

Lyckad 3D-workshop på Glimmingehus 2018

 

Tack till alla deltagare och arrangörer som deltog vid vår 3D-workshop på Glimmingehus. Här hittar du bilder, ljud, presentationer, Reality Capture-projekt och mjukvara från workshopen.

Glimmingehus på Facebook

Vill du ha ännu mer information om vad som händer på museet kan du med fördel följa oss på Facebook.

 • Publicerad:
 • Uppdaterad:
 • Kategorier: Evenemang
 • Etiketter: M