Glimmingehus medeltida borg sedd från vallgraven framför bron med snö på tak och mark.
Vintertid vid glimmingehus. Foto: (CC BY)

Aktuellt på Glimmingehus

Välkommen till nyheter om Glimmingehus!

Hos oss händer det alltid något spännande, oväntat och lärorikt. Ta del av visningar, verkstäder, föreläsningar och massa annat! Nedan kan du se vad vintern på Glimmingehus har att erbjuda. Våra evenemang genomförs i samarbete med Folkuniversitetet Kristianstad.

Biljett till evenemang måste bokas online. Bokar gör du här: glimmingehus.ebiljett.nu. 

Öppettider

Info om öppettider, visningar och priser hittar du på: raa.se/glimmingehus/oppettider. 

Du kan som vanligt också ta del av våra filmer på Youtube, inlägg på Facebook och Instagram, samt i ämnesguiden där du hittar material som kartor, bilder och litteratur! Och längre ned på denna sida hittar du en introduktionsfilm om Glimmingehus där personalen guidar dig genom borgens rum och historia.

Aktuella evenemang

Författaren och folkloristen Tora Wall i snötäckt skog hållandes ett äpple.
Författaren och folkloristen Tora Wall i vinterklädd skog. Foto: Tora Wall (CC BY)

2 FEBRUARI KL 19 – ONLINEFÖRELÄSNING MED TORA WALL: FOLKTRONS TROLL

I den här facebookföreläsningen får du möta ett av folklorens mest fascinerande och mångfacetterade väsen: trollen. De har tillskrivits olika egenskaper, utseenden och förmågor genom tiderna och på olika platser. Trollen i forntidens mytologi, i folksagorna och i folktron är inte alltid desamma även om de har beröringspunkter med varandra.

Du får höra om trollens skiftande gestalter och om deras magiska förmågor, om bästa sättet att förhålla sig till dem och vad som hände med de som var respektlösa eller oförsiktiga i mötet med trollen.

Vad menas med att bli bergtagen av trollen och vad kan sägner om bortbytingar säga oss om livet för människor i det förflutna? Vad skiljer folksagornas troll från folktrons troll?

Trollen har också en viktig roll i nutidens föreställningsvärld. De har transformerats och delvis ändrat gestalt genom konstens framställningar och populärkulturens berättelser.

Föreläsningen avslutas med reflektioner om hur vi ser på trollen idag och vilka funktioner de fyller för människor i dagens värld. Ställ gärna frågor i chatten!

Tora Wall är författare och folklorist. Hon har skrivit böckerna Folktrons väsen. En encyklopedi och Traditioner och högtider. En encyklopediskt kalender.

 

Riddaren Jens Holgersens namnteckning i bläck på pergament. Jens Holgersens gravsten från senmedeltiden där han ses med rustning, svärd och skägg.
Jens Holgersens namnteckning från 1518 och hans gravsten i Vallby kyrka. Foto: Rigsarkivet & Mats Larsson (CC BY)

9 FEBRUARI KL 19 – GLIMMINGEHUSPODDEN #9: JENS HOLGERSEN – 500 ÅR

Glimmingehus uppförare – Jens Holgersen Ulfstand – avled för 500 år sedan den 6 februari år 1523. Ett sådant jubileum måste vi så klart lyfta, och belysa denne mångsidige herre från det dåtida Östdanmark!

Varför ville en tysk präst utesluta honom ur hela den kyrkliga gemenskapen? Varför skrev invånare på Gotland flera klagobrev över honom till Danmarks kung? Frågor som dessa och mycket annat spännande reder enhetschef Jan Olofsson och kulturmiljöpedagog Fredrik Nihlén ut här på Facebook kl 19!

Gästspelar gör även borgforskaren Martin Hansson, lektor i historisk arkeologi vid Lunds universitet. Martin ingår i det spännande projekt som jämför det danska flaggskeppet Gribshunden, som sjönk år 1495 utanför Ronneby, med Jens Holgersens väldiga stenbyggnad ur ett maktperspektiv.

Ställ gärna frågor i chatten! Välkomna:)

 

Piratkollage med skepp, skattkista, pirater, kanon, papegoja, dödskalle och tunnor.
Foto: Glimmingehus (CC BY)

20-26 FEBRUARI KL 11-16: SPORTLOV MED PIRATTEMA

Tycker du om piraternas dramatiska liv? Du vet väl att mannen som lät bygga Glimmingehus var en fruktad kapare på Östersjön! Därför låter vi sportlovet på Glimmingehus handla helt om pirater.

I vår verkstad kan du göra allt som behövs för en tvättäkta sjörövare – flagga, ögonlapp och krok! I krogen Enhörningen för småpirater kan du spela brädspel och även följa med på en vandring i borgen där allt möjligt kopplat till sjöröveri händer…

På lördag kl 13 blir det barnföreställning med kapten Erik Svartskägg! Följ med på ett spännande äventyr på de sju haven fyllt av musik, dramatik och humor:)

PROGRAM MÅN-FRE & SÖN:
11-13: Piratverkstad
13: Piratvisning i borgen
14-16: Piratverkstad
15: Vanlig borgvisning

PROGRAM LÖR:
11-13: Piratverkstad
13: Jakten på piratskatten med Erik Svartskägg
14: Piratvisning
15: Vanlig borgvisning/piratverkstad

Öppet kl 11-16. Pris: 90 kr för vuxna, gratis för barn upp till 18 år. Förköp gärna online: glimmingehus.ebiljett.nu/

 

8 MARS KL 19 – ONLINEFÖRELÄSNING MED OLOV LUND:

NÄTVERKSSTATEN – STATSBILDNING OCH MAKT I SENMEDELTIDENS SVERIGE

Olov Lund i blå skjorta utomhus framför en trävägg.
Ekonomihistorikern Olov Lund är verksam vid Stockholms universitet. Foto: Olov Lund (CC BY)

Under 1400-talet pågick i Europa stora samhällsomvandlingar som en direkt följd av Digerdöden. Den efterföljande så kallade agrarkrisen med sjunkande jordräntor och minskande skatteintäkter var framför allt de stora jordägarnas och staternas kris.

I Sverige innebar det en politiskt orolig tid, som efter återkommande inbördeskrig resulterade i bildandet av Kalmarunionen år 1397. Efter Engelbrektupproret 1434–1436 tappade kungamakten mark mot högfrälset som genom riksrådet tog kontroll över riksstyrelsen. Samtidigt framträdde nya grupper bland allmogen både politiskt och ekonomiskt.

Hur kom det sig att den svenska staten blev framgångsrik trots 1400-talets många inbördeskrig och olika gruppers särintressen? Hur lyckades man hålla ihop ett till ytan tämligen stort rike, och hur nådde statsmaktens företrädare ut till lokalsamhället?

Dessa är några av de frågor som ekonomhistorikern Olov Lund kommer att beröra under föreläsningen torsdagen den 8 mars kl. 19. Olov är verksam på Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer vid Stockholms universitet.

Ställ gärna frågor i chatten! Välkomna:)

 

19 MAJ KL 19 – FÖRESTÄLLNING PÅ ENGELSKA:

BOTHWELL – PRISONER OF MALMÖ

Närbild på en kedja med mörkblå bakgrund.

Foto: Front Row Theatre (CC BY)

År 1569. En cell i Malmöhus. Dess innehavare är James Hepburn, fjärde earlen av skotska Bothwell. Med hjälp av Ylva, fångvaktarens dotter, berättar Bothwell historien om sitt liv, sin kärlek till Skottland och Mary Queen of Scots. Det är en berättelse om makt, intriger och girighet.

Här får vi lära känna berättelsen om James Hepburn, Malmöhus mest kända fånge. Underhållande, och ibland svår att tro, hans berättelse om strider, manipulation, fängelser och drottningar har dammats av och väckts till liv av författaren Torquil MacLeod (Malmömysterierna), författaren Susan MacLeod och Front Row Theatre grundare, författare och dramatiker Fraser James MacLeod, i denna spännande pjäs!

Föreställningen ges i borgens stora sal och pågår i cirka två timmar med inräknad paus. Pris: 180 kr. Förbokas online.

 

Soldater med hillebarder patrullerar längs med vallgraven framför borgen. Det är sommar och solen skiner.
Foto: Andrea Hultin (CC BY)

14-16 JULI: MEDELTIDSLÄGER PÅ GLIMMINGEHUS

Dags för en av våra absoluta höjdpunkter under året – tre dagar av maximerad medeltid! Då återvänder det fantastiska medeltidslägret Levande Glimmingehus och förflyttar dig till slutet av 1400-talet.

Fascinerande delar av medeltidens liv är dina att upptäcka – exempelvis livet som soldat, hur man klädde sig, vad man åt och hur man tillagade, och hur hantverk utfördes.

Varje dag sker det uppvisningar och framträdanden! Companie of Saint Sebastian är huvudsaklig arrangör, men många fler medeltidsgrupper medverkar.

Program kommer efter hand!

Priser: Vuxna 150 kr, barn 7-18 år 60 kr & 0-6 år gratis. Förköp gärna era biljetter online. Länk finns överst på sidan.

 

Se introduktionsfilmen om Glimmingehus

Vem låg bakom bygget och vad användes de olika rummen till? Vad finns det för spännande fynd från platsen?

I den här presentationsfilmen, där personalen på Glimmingehus guidar dig genom borgens rum och historia, får du svar på detta, och mycket mer. Se filmen här:

Fler filmer och våra livesändningar hittar du på våra sociala medier. Och varför inte besöka borgen digitalt i 3D! Där finns dessutom en särskild 3D-version för barn – eller för dig som har barnasinnet kvar – där katten Jönsson tar oss med på upptäcktsfärd..

Följ oss

Vill du löpande få information om vad som händer på museet? Följ oss då gärna på: facebook/glimmingehus.


Facebook  •  YouTube   Instagram   Borgen i 3D