Träget arbete i örtagården gr resultat. Men blir det salva eller kärleksdryck? Foto: ( CC BY)

Aktuellt på Glimmingehus

Glimmingehus öppnar inte

Glimmingehus kommer inte att hålla öppet i april och maj.  När vi kan öppna är helt beroende på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi lovar att öppna så snart detta är möjligt utan att bidra till spridning av coronaviruset! Under tiden produceras en och annan film, se våra sociala medier:

Facebook YouTube Instagram

Evenemang 2020:

Evenemangen genomförs i samarbete med Folkuniversitetet Kristianstad.

Dockteater: Tre på ett strå. 22 maj

Inställt pga Coronaepidemin.

Rundvandringsföreläsning: Skånsk adel under medeltiden. 23 maj

Inställt pga Coronaepidemin.

Historieshow: Vasa – Kungen av Sverige. 6 juni

Inställt pga Coronaepidemin

Körspelet Else och Holger. 4 juli

Kan en piga stämma sin adlige husbonde inför tinget för lönskaläge – och få rätt? Ja, bevisligen, eftersom så skedde i Järrestad socken 1701. Holger Mogensen Ulfstand, godsherre till Glimmingehus, dömdes då för att ha lägrat sin piga Else Berete Nicolaidotter, ”att plikta sina tio daler samt undergå kyrkoplikt, och oppenbara skrift”. Barnet, det uppenbara beviset på att detta ägt rum, vilade då sedan länge i jorden.

Denna dramatiska, sanna berättelse, från en mindre känd del av Glimmingehus historia, återberättas i körspelet ”Else och Holger”. Kören Sångbolaget (http://www.songbolaget.se) framför musiken och berättelsen, tillsammans med Pär Moberg (sax), Sven Midgren (fiol) och Martin Eriksson (kontrabas). Musiken i föreställningen är till stora delar autentiska uppteckningar av musik från Sverige och Danmark från skiftet 1600/1700-tal, arrangerade för kör och trio av Pär Moberg. För den historiska researchen för föreställningen står Annika Hansson Moberg, tidigare guide på Glimmingehus. Dirigent är Kristin Warfvinge.

När: Den 4 juli, kl 18, i Stora salen på Glimmingehus. Lite branta trappor upp dit.

Pris: Förhöjd/separat entré, 150kr för vuxna. Biljetter förbokas på tel. 072-7025990. Biljetten berättigar också till besök i borgen som stänger kl 18.00.

Släktforskardag. 8 juli

Inställt pga Coronaepidemin

Medeltidsläger på Glimmingehus. 17-19 juli

Medeltidslägret Levande Glimmingehus som funnits hos oss i flera år kommer tillbaka! Lägret går av stapeln 17-19 juli och du möter medeltid i massor! Lägerliv, medeltida matlagning, soldater, hantverk, tidsenliga kläder – allt från tiden runt 1470. Huvudarrangör är Companie of Saint Sebastian, men många fler medeltidsgrupper medverkar. Olika shower och visningar under dagarna. Programmet återkommer vi till längre fram.

När: 17-19 juli, kl 10-18

Pris: Förhöjd entré, 120kr för vuxna, 40kr för barn 7-16 år, yngre barn gratis.

Konsert: Barockens highlights. 22 augusti

Ensemble 1600 är en barockorkester med ungdomar från Kulturskolan i Ängelholm, som valt att profilera sig på den tidiga musiken från 1600-1700-talet. De har genom åren framfört hela operor som The Fairy Queen och Dido & Aeneas av H.Purcell, oratoriet Gloria av A.Vivaldi, Kantater av J.S Bach, medeltida musikaler mm. Orkestern har varit på många turnéer runt om i Europa och i Sverige genom åren, och 2019 framfördes King Arthur på Glimmingehus i en fullsatt salong!

Nu kommer Ensemble 1600 tillbaka och framför Barockens highlights med musik av A.Vivaldi, J.S Bach, G.F Händel m.fl, där de bästa verken från de stora mästarna valts ut!

När: Konserten ges den 22 augusti kl 14 i Stora salen på Glimmingehus.

Pris: Konserten ingår i entrén som är 70kr för vuxna och gratis för barn. Ingen platsbokning, först till kvarn…

Avslutade evenemang

Modell av borgen från 3D-workshop våren 2018.
Foto: Olof Segerberg/Segerberg Media (CC BY)

Lyckad 3D-workshop på Glimmingehus 2018

 

 

 

 

Tack till alla deltagare och arrangörer som deltog vid vår 3D-workshop på Glimmingehus. Här hittar du bilder, ljud, presentationer, Reality Capture-projekt och mjukvara från workshopen.

Glimmingehus på Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du ha ännu mer information om vad som händer på museet kan du med fördel följa oss på Facebook.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Evenemang
  • Etiketter: M