Svartvitt foto med Djurgårdsbrunnsviken förgrunden och Nordiska i bakgrunden.
År 2022 firar vi Arkivens dag tillsammans med Nordiska museet, på plats på Djurgården. Foto: (PDM)

Lär känna arkiven på Arkivens dag

Den 12 november är det dags igen för det årliga Arkivens dag. Årets tema handlar om myter och mysterier, om det oförklarliga, det förtrollande och övernaturliga som går att upptäcka i våra båda arkiv – och vad som är möjligt att lära sig, om man djupdyker i våra båda arkivsamlingar. Varmt välkommen!

I år uppmärksammar Riksantikvarieämbetets arkiv Arkivens dag tillsammans med Nordiska museets arkiv. Vi visar några av de kulturhistoriska filmer som finns i Nordiska museets arkiv och Magnus Källström, runolog på Riksantikvarieämbetet, håller föredrag om runor och rungåtor.

Arkivens dag 2022 – Myter och mysterier

Kom och se närmare på svartkonstböcker, ta del av berättelser om sjukdomsbot och mytomspunna platser. Lyssna på originalinspelningar från skilda tider med människor som berättar om sina liv och minnen.

När: Lördag den 12 november 2022
Var: Nordiska museets arkiv

Program

Årets Arkivens dag bjuder på föredrag,  ljud- och filmuppspelningar, svartkonstböcker och arkivhandlingar, både digitala och analoga.

  • 12.00–16.00 – Föredrag, ljud- och filmuppspelningar, utställning av arkivhandlingar. Visning av våra digitala resurser.
  • 13.00-13.20 – ”Djävulen i Hassela och en amerikansk runsten”, med Magnus Källström, runolog på Riksantikvarieämbetet.
  • 14.00-14.20 – Filmvisning! Nordiska museets arkiv visar filmer från sina kulturhistoriska samlingar.
  • 15.00-15.20 – ”Rungåtor och lyckliga arkivfynd”  med Magnus Källström, runolog på Riksantikvarieämbetet.

Nordiska museet är ett stiftelseägt svenskt kulturhistoriskt museum, som ligger på Lejonslätten på Djurgården i Stockholm. Museets uppgift är att bevara och levandegöra minnet av liv och arbete från 1500-talet fram till våra dagar.

Fri entré till arkivet och bibliotekets läsesal på Nordiska museet. (Vill du även besöka museet betalar du ordinarie entré: 140 kr, pensionär och student 120 kr.)

Om Arkivens dag

År 1998 öppnade många arkiv sina dörrar inom det gemensamma namnet Arkivens dag för första gången. Sedan dess har Arkivens dag spritt sig, så att hela Norden firar Arkivens dag den andra lördagen i november.

Arkivens dag är ett samarbete mellan arkivens samtliga sektorer och omfattar alla typer av arkivinstitutioner över hela landet. Det är gratis att besöka och forska i de svenska arkiven, alla har tillgång oavsett medborgarskap.

Varje år har Arkivens dag ett särskilt tema som vi berättar om med hjälp av arkivmaterial ur våra samlingar.

Tidigare Arkivens dag

Bilden visar en korridor med arkivskåp
En glimt av Antikvarisk-topografiska arkivet hos Riksantikvarieämbetet i Stockholm. Foto: (CC BY)

Här kan du ta del av vad Riksantikvarieämbetet gjort på tidigare Arkivens dag