Nyförvärvshyllan i biblioteket (Oscar Montelius i förgrunden)
Nyförvärvshyllan i biblioteket (Oscar Montelius i förgrunden) Foto: ( CC BY)

Lästips från biblioteket mars 2022

Vill du lära dig mer om Ålands forntid eller vikingatidens kvinnor? Eller är du mer intresserad av sentida frågor som utomhusreklam eller funktionalismen? Ta en titt på lästipsen från Vitterhetsakademiens bibliotek.

101 glimtar ur Ålands forntid
Av Kristin Ilves och Veronica Lindholm

Vad har en miniatyrvindflöjel gemensamt med leridoler? Svaret är att båda ingår i Ålands museums stora samling av fynd från stenåldern, bronsåldern och järnåldern (5500 f.Kr – 1050 e.Kr). Båda finns också med i den här boken som vill presentera mångfalden i samlingen genom att lyfta fram 101 olika fynd. Några av fynden kan man se i museets basutställning, andra har aldrig tidigare visats för allmänheten. ”101 glimtar ur Ålands forntid” har tagits fram med anledning av den åländska självstyrelsens 100-årsjubileum.

Valkyria – vikingatidens kvinnor
Av Jóhanna Katrín Friðriksdóttir och Henrik Gundenäs, 2021

Ofta framställs vikingatidens kvinnor som valkyrior, ett slags gudomliga kvinnoväsen i den fornnordiska mytologin som i sagorna deltar i krig och väljer ut vilka som ska dö. Men hur var livet egentligen för en kvinna under vikingatiden? Författaren låter oss i denna lärorika och tanketäta bok följa vikingakvinnans liv från vaggan till graven och komma henne så nära det över huvud taget är möjligt med tanke på de källor som står till buds – sagalitteratur, lagtexter, runstenar, arkeologiska fynd.

Vi kommer totalt dominera : om utomhusreklam som demokratifråga
Av Mariam Fanni och Monica Sand, 2021

Med exempel från städer som Bergen, Stockholm och Saõ Paulo, och med inspiration från konstnärskap som Guerrilla Girls och rörelser som Byen vår, bidrar en rad författare till att fördjupa bilden av utomhusreklamens och reklamdistributionsföretagens roll i relation till det offentliga rummet.

Farväl till funktionalismen!
Av Hans Asplund, 2022

Bearbetad nyutgåva av arkitekten Hans Asplunds banbrytande klassiker från 1980 med uppdateringar enligt författarens önskemål samt färgbilder och recensioner. Denna uppgörelse med funktionalismen i tio välformulerade akter väckte stort uppseende i kulturdebatten när den kom och har idag åter blivit högaktuell.

Böcker på andra språk

Kirkebygg og identitet : en fortelling om kirkebrann og kirkebyggets betydning
Av Ingrid Staurheim, 2021

När kyrkor brinner upplever människor det ofta som en lokalkatastrof, även de som inte brukar besöka kyrkan i vanliga fall. Tankar på att bygga upp kyrkan igen leder ofta till konflikter mellan de som ser chansen till att bygga en modern kyrka och de som vill återuppbygga kyrkan i sin ursprungliga form. Varför väcker just kyrkobränder så stora reaktioner i vår sekulära tid där medlemstalen i kyrkan minskar och diskussionen om nedläggning av kyrkor ökar. Boken är en omarbetning av författarens avhandling och mångåriga studier om kyrkobyggnader och identitet.

Handbook of the history of money and currency
Av Stefano Battilossi (ed.), m.fl., 2020

Handboken presenterar den senaste forskningen inom monetär och finansiell historia. De medverkande författarna består av ledande forskare från universitet över hela världen. Innehållet täcker tiden från

The medal in early modern Sweden : significances and practices
Av Ylva Haidenthaller, 2021

Haidenthaller analyserar hur medaljer som gavs ut i Sverige mellan 1560 och 1792 användes. Författaren beskriver hur medaljer betraktades, hanterades, cirkulerade, och vilken betydelse som användarna tillskrev objekten. Studien bidrar till förståelsen hur konst och visuell kultur brukades och hur detta förändrades med tiden. Boken finns både i tryckt form och fritt tillgänglig elektroniskt.

Vitterhetsakademiens bibliotek

Boktipsen har sammanställts av Vitterhetsakademiens bibliotek, som ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom områdena arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, museologi, kulturmiljövård och numismatik.

Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som finns? se bibliotekets digitala ämnesguider.

Vill du ge inköpsförslag till biblioteket?

Vill du läsa mer om bibliotekets innehåll och historia?