En blårandig hängmatta hänger mellan träd i grönskan..
Läsning för hängmattan. Foto: (CC BY)

Sommartips från biblioteket

Även den här sommaren serverar Vitterhetsakademiens bibliotek oförglömliga lästips för såväl soliga som regniga dagar. Kliv in i ringmurarnas, parkernas och älvarnas värld!

Upptäck Visby ringmur : din guide till ringmurens spännande historia
Av Anders Andrén och Karl Melander

Nyfiken på Visby ringmur? Nu har det kommit en ny bok skriven av arkeologen Anders Andrén som kan stilla din nyfikenhet. Både för en kort eller lång promenad är boken en givande följeslagare. Varför inte börja turen vid sjömuren, den äldsta delen av ringmuren nere vid vattnet och Almedalen? Men se upp alla murar är inte den riktiga ringmuren, det finns även en falsk ringmur som lurar längst din väg.

Parkerna trädgårdarna landskapet : 400 gröna år i Göteborg
Av Elisabeth Klingberg

Följ med på en tur till Göteborgs gröna rum. Med anledning av Göteborgs 400-årsjubileum ges boken ”Parkerna trädgårdarna landskapet: 400 gröna år i Göteborg” ut. Här berättas historien om de gamla ekarna som försvann i Otterhällan och Färjenäsparken som förstärks med 3000 buskar och träd. Om kolonilotter både vanliga på land och maritima i Frihamnen. Barnens lekplatser för med plaskdamm och nu med skateboardpark. Varvens gröna ytor och förstås Liseberg en av världens grönaste nöjesparker. Boken tar också upp stadens ambition att skap framtidens gröna rum och konsten att odla digitala tomater.

Älven i mig
Av Jannete Hentati

En reseberättelse och essäbok som handlar om sökande efter en plats att höra hemma på. Jannete Hentati följer sin egen familjs rötter till Lule älvdal och berättar samtidigt historien om den svenska vattenkraftens utbyggnad. Hennes morfar tog jobb som vattenrallare och hennes mamma växte upp i tillfälligt uppförda samhällen som byggdes upp i exploateringens spår och sedan försvann.  I boken undersöker författaren begrepp som minne, tillhörighet och hembygd.

Kolning : historier och hantverk
Av Gunnar Nygren

Kolning är ett hantverk som är nästan utdött i Sverige idag men som har haft en enorm betydelse historiskt sett. Sveriges viktiga roll som järnexportör hade inte varit möjlig utan en enorm mängd träkol från kolmilor runt om i de svenska skogarna. I denna bok ges en översikt av kolningens historia och vi får också steg för steg lära oss hur man själv bygger en egen kolmila.

Tyde den som kan : en upptäcktsfärd bland Upplands runstenar
Red. Torun Zachrisson & Magnus Källström

Ett hett tips för de som är intresserade av runor och runstenar – nu har det kommit en ny bok i ämnet  som inriktar sig på runor i Uppland. Den består av 13 kapitel skrivna av lika många författare, vilka tillhör de främsta experterna inom områdena runologi, namnforskning och arkeologi. Boken är rikt illustrerad och passar alla som vill fördjupa sig om runstenar och hur runor historiskt har använts.

Bland megalitgravar och romerskt guld: Västsvensk forntid i nytt ljus
Av Peter Bratt

Här tas läsaren med på en resa från de tidiga säljägarnas lägerplatser för tolv tusen år sedan till järnålderns storgårdar, krigiska härskare och Sveriges första vikingatida kungar. Författaren stödjer sig på de senaste decenniernas arkeologiska forskning, och fokuserar på det västsvenska området, som haft ett rikt ekonomiskt och kulturellt utbyte under forntiden. Utöver bokens intressanta innehåll, finns också tips på fyndplatser och museer värda att besöka.

 Trädgårdsmästarinnor : hundra år av kamp för jämställd trädgårdsutbildning
Av Boel Nordgren och Inger Olausson

Är du intresserad av trädgårdsodlingens historia? Den här boken berättar om kvinnornas kamp för att ta plats inom trädgårdsbranschen på samma villkor som män under åren 1860 – 1960. Författarna lyfter bland annat fram de kvinnliga pionjärerna inom området, särskilt Ida Schmidt och Stina Swartling som startade skolorna Espenäs och Agdatorp. Vi får också en bild av hur det ser ut i trädgårdsbranschen idag.

Vitterhetsakademiens bibliotek

Boktipsen har sammanställts av Vitterhetsakademiens bibliotek, som ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom områdena arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, museologi, kulturmiljövård och numismatik.

Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som finns? se bibliotekets digitala ämnesguider.

Vill du ge inköpsförslag till biblioteket?

Vill du läsa mer om bibliotekets innehåll och historia?