Spetsutbildning

Digitala museilyftets spetsutbildning syftar till att stärka deltagarnas förmåga att med digitalisering som verktyg genomföra innovativ metod- och verksamhetsutveckling likväl som stärkt förmåga att omsätta museets kunskap i digital form.

Arbetet med ett digitalt kulturarv utvecklas snabbt i vår omvärld samtidigt som kraven på kvalité, tillgång och utveckling växer. För att kunna möta dessa krav och arbeta i linje med nya riktlinjer och strategier krävs bland annat en ökad kompetens om öppna länkad data som metod. Denna spetsutbildning kommer djupdyka i ämnen och arbetsuppgifter som berör digital samlingsförvaltning och arbete med länkad öppna data.

Digitala museilyftet är ett treårigt kompetensutvecklingsprojekt som syftar till att höja den digitala kompetensen hos museipersonal för att stödja museerna i deras digitala omställning. Projektet medfinansieras av Europeiska socialfonden (ESF) och kommer att pågå 2023–2026.

Spetsutbildningens innehåll

Utbildningen kommer täcka följande ämnen:

  • Ett digitalt perspektiv på samlingar – vad innebär digitaliseringen för museets uppdrag
  • Metoder för skalbarhet – hur utformas hållbara digitaliseringsprocesser
  • Juridiska behov – arbeta systematiskt med upphovsrätt och GDPR
  • Distribuerad sammankoppling av data – hur kan digitaliseringen vinna på ett decentraliserat perspektiv
  • Att arbeta med termlistor – praktiska verktyg för sammanlänkning av data
  • Språkneutral digitalisering
  • Etiska perspektiv på digitalisering – Vilka överväganden behöver göras och inkluderande perspektiv.

Efter fullföljd utbildning skall deltagarna fått en fördjupad kunskap i området länkad öppna data med både teoretiska och praktiska lärdomar för arbete med digitaliseringen av samlingar.

Upplägg

Utbildningen lanseras våren 2025 som en hybridutbildning om totalt 16 timmar fördelat med fysiska träffar och digitala kurser på Riksantikvarieämbetets lärplattform. De digitala kurserna är flexibla utan schemalagda träffar.

Målgrupp

Anställda på centralmuseerna i region Stockholm som arbetar med samlingsförvaltning och/eller digitaliseringsfrågor. Urvalet baseras på att Europeiska socialfondens projektstöd är avgränsad till kompetensutveckling på regional nivå. På sikt kommer utbildningen spridas nationellt.

Anmälan

Inbjudan till spetsutbildningen skickas per mejl till personal på Stockholms centralmuseer.