Nyhetsarkiv
GPS i Fornsök
Nu kan Fornsök hitta din position på kartan. Om du tillåter det. Foto: (CC BY)

Hitta lättare i Fornsök med GPS-positionering

Nu har Fornsök blivit lättare att använda för att hitta lämningar där du befinner dig. Söktjänsten erbjuder både GPS-positionering och en behändig kompass.

Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök, där du kan hitta alla kända fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i landskapet, utvecklas ständigt. Den här sommaren har nya funktioner lagts till i form av GPS-positionering där du befinner dig med din mobiltelefon.

Positioneringen har varit en väldigt efterfrågad funktion i Fornsök, både från allmänheten och yrkesverksamma, säger Henrik Svegsjö, Art Director och interaktionsdesigner på Riksantikvarieämbetet, som tillsammans med sakkunniga och systemutvecklare på myndigheten tagit fram den efterfrågade funktionen.

GPS-positionering

Med den nya funktionen kan du se en blå prick där du befinner dig med din mobiltelefon. En blå ring kring pricken anger vilken möjlig felmarginal positioneringen har. Den kan variera beroende på hur täckningen ser ut för det nät som mobilen använder. Felmarginalen är en uppskattning och det är viktigt att komma ihåg för en maskinförare, eller annan person som utför markarbeten att vara uppmärksam även när man rör sig utanför den blå ringen, så att inte lämningar kommer till skada.

Under vägens gång tog vi kontakt med yrkesverksamma arkeologer och även skogsindustrin, så att de kunde bidra med sina insikter och tankar. Genom intervjuer och prototyptester så har vi modifierat och optimerat tjänsten för att tillgodose användarnas behov, säger Henrik Svegsjö.

Bild som visar Visa din position i Fornsök.
Den skuggade symbolen till höger är knappen som aktiverar GPS-funktionen. Foto: (CC BY).

En annan funktion är en tillagd kompass. Med den kan du återställa norrpunkten oavsett hur du håller mobilen.

För att GPS-positioneringen ska fungera måste du godkänna att tjänsten får tillgång till din platsinformation. Svarar du nej på frågan när du öppnar webbapplikationen kan du inte använda just GPS-funktionen, men Fornsök fungerar i övrigt precis som tidigare. Ingen information sparas heller hos myndigheten om du delar din platsinformation.

Fornlämningar är skyddade

Använd gärna Fornsök för att själv upptäcka alla de hemligheter som döljer sig i landskapet för det otränade ögat: fornborgar, gravrösen, torpargrunder, kolmilor och mycket mycket mer. Viktigt att ha med sig är att alla Fornlämningar är skyddade enligt lag. Det är förbjudet att utan tillstånd från länsstyrelsen rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering, eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning. Mer om fornlämningar kan du läsa här.

Om Fornsök

Fornsök är en webbaserad söktjänst som innehåller information om alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige, både på land och i vatten. I Fornsök finns även ett sökbart register för planerade, pågående eller avslutade arkeologiska uppdrag i Sverige. Du kan söka fram lämningar och uppdrag direkt i kartan eller via textfält.

Till Fornsök
Till Fornsöks hjälpsidor

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: