Nyhetsarkiv
Riksantikvarie Joakim Malmström
Joakim Malmström, riksantikvarie 15 april 2021 – 15 mars 2024. Foto: (CC BY)

Sverige har fått en ny riksantikvarie

Den 15 april började Joakim Malmström uppdraget som Sveriges riksantikvarie och myndighetschef för Riksantikvarieämbetet. Han är filosofie doktor i historia och kommer närmast från Naturhistoriska riksmuseet där han varit myndighetschef sedan år 2017.

Joakim Malmström är historikern som på bara några år hunnit vara universitetschef, överintendent på museum och nu, Sveriges riksantikvarie.

Malmström är 43 år och har god erfarenhet av att arbeta med musei-, kulturarvs-, och forskningsfrågor i ledande positioner inom statsförvaltningen. Han har innehaft ett antal förtroendeuppdrag inom universitets- och högskolevärlden, liksom inom kulturarvssektorn, bland annat som ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd.

År 2017 blev han landets yngsta myndighetschef då han av regeringen utnämndes till överintendent vid och chef för Naturhistoriska riksmuseet, ett uppdrag som han nu går vidare från till tjänsten som riksantikvarie och chef för Riksantikvarieämbetets 250 medarbetare.

Vad var det som gjorde dig intresserad av tjänsten?

– Det har varit jättespännande att leda en kulturarvsinstitution, ett museum. Men möjligheten att få jobba med hela kulturarvssektorn med alla dess aktörer, och försöka åstadkomma samordning som jag ser som så viktigt, det känns som en utmaning jag inte kunde missa.

I Riksantikvarieämbetets podcast K-podd berättar Joakim Malmström själv om sina drivkrafter, tankar om kulturarvet och det märkliga i att börja på nytt jobb mitt i en pandemi.

K-podd 61: Joakim Malmström – första dagen som riksantikvarie

Joakim Malmström är den 32:a i ordningen som riksantikvarie sedan ämbetet inrättades av Gustav II Adolf den 20 maj 1630. Läs mer om Riksantikvarieämbetets historia och om vilka personer som tidigare innehaft uppdraget som riksantikvarie.

Fakta om Joakim Malmström Visa eller stäng

Joakim Malmström disputerade i historia vid Uppsala universitet 2006 med avhandlingen Herrskapen och den lokala politiken: Eds socken ca 1650-1900. Sedan dess har han förvärvat gedigen erfarenhet från ledande positioner i statsförvaltningen samt av att arbeta med musei-, kulturarvs- och forskningsfrågor.

Under åren 2006–2017 arbetade Joakim  Malmström vid Stockholms universitet, först som utbildningsledare från 2006 till 2008 och därefter som kanslichef för den samhällsvetenskapliga fakulteten fram till 2011. År 2012 tillträdde han som planeringschef med ansvar för universitetets budget samt verksamhetsplanering och uppföljning och 2013 utsågs han till universitetsdirektör – universitets högsta tjänsteman och chef för den centrala universitetsförvaltningen, bestående av 12 avdelningar med cirka 650 medarbetare.

Han har haft ett antal förtroendeuppdrag inom universitets- och högskolevärlden, liksom inom kulturarvssektorn. De senaste åren har han bland annat varit ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd.

Ladda ner biografi på svenska
Ladda ned biografi på engelska

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: