Nyhetsarkiv
Gotland, Gotland, Eksta, Gotland, Fornminnen-Övriga lämningstyper-Fyndplats Foto: (PDM)

Kulturmiljöbild (KMB) läggs ned och bilderna flyttas till Forndok

Från och med i dag, den 15 juni 2021 är bilddatabasen Kulturmiljöbild (KMB) stängd för åtkomst. Alla bilderna är nu flyttade till e-arkivet Forndok.

KMB lanserades år 2000 och nu är det dags att byta till ny teknisk plattform. I den nya plattformen kommer flera söktjänster slås ihop. Redan nu går det att söka i Forndok efter bland annat arkeologiska och byggnadsantikvariska rapporter, ritningar ur kart- och ritningssamlingen och vissa publikationer.

I Forndok finns nu omkring 200 000 digitaliserade och sökbara bilder som illustrerar det mångsidiga arbete som bedrivs inom kulturmiljövården.

Fotografierna är tagna under en period som sträcker sig från 1800-talets slut fram till nutid. Motiven omfattar såväl fornlämningar och kyrkor som industrier, arkeologi och flygbilder. De flesta bilderna är från Sverige, men det finns också bilder från andra länder. Bilderna kommer dels från Riksantikvarieämbetets egen tidigare fotoverksamhet, dels från arkivets bildsamlingar.

Från Forndok kan du ladda hem även högupplösta bilder på egen hand.

Läs mer om att söka fotografier här

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: