Nyhetsarkiv
Regensburg, Tyskland.
Regensburg, Tyskland. Den medeltida stadskärnan togs 2006 upp på UNESCO:s världsarvslista. Foto: (CC BY)

Regional utveckling och Agenda 2030 i fokus för konferensen Kreativ omstart

Kultur och kulturarv som drivkraft i regional utveckling är temat för konferensen Kreativ omstart som äger rum den 27-28 oktober. Konferensen sätter fokus på hur kultur och kulturarv kan bli en viktig resurs för att nå målen i Agenda 2030.

Kreativ omstart är ett samarbete mellan Kulturrådet, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet, Svenska Filminstitutet och Tillväxtverket. Konferensen Kreativ omstart genomförs digitalt och den vänder sig till dig som arbetar med frågor om regional utveckling eller med kultur på en region, länsstyrelse eller nationell myndighet.

– Det behövs en mötesplats för att kraftsamla i frågor om kultur, kulturarv och regional utveckling. Konferensen blir startskottet för en välbehövlig kreativ omstart där vi genom dialog och ökat kunskapsutbyte kan göra skillnad i arbetet för en hållbar samhällsutveckling, säger Charlotte Hamilton, projektledare för Kreativ omstart.

Samtal och digital interaktion

Konferensen genomförs digitalt under två halvdagar under fyra teman: social hållbarhet, innovation och företagande, tillgänglighet och digitalisering samt cirkulär ekonomi. Föreläsningar varvas med panelsamtal och efterföljande rundabordssamtal där konferensdeltagarna bjuds in till diskussioner och digital interaktion i mindre grupper.

Resurs för hållbar platsutveckling

Internationella erfarenheter och goda exempel på av kulturarvsdriven stadsutveckling presenteras av Dr. Matthias Ripp, Organisation of World Heritage Cities. Maxime Durand, World Design Director på Ubisoft berättar hur datorspel kan användas för att främja lärande och öka historieintresset. Vi får ta del av svenska exempel på platsutveckling och kulturarvet som tillgång för hållbar turism samt panelsamtal som tar upp kapitalförsörjning i kultursektorn, fri och oberoende kultur i den regionala utvecklingen och vikten av att ta in digitaliseringen i ledningsrummet.

Det är kostnadsfritt att delta på konferensen Kreativ omstart men föranmälan behövs. Läs programmet och anmäl dig här till konferensen.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: