Nyhetsarkiv
Ren med horn står framför ingången till museet.
Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum var ett av tre värdmuseer för Samlingsforum 2021. Foto: (CC BY)

Årets Samlingsforum: ”Samlingar med nya ögon”

Den 17 och 18 november är det dags för årets upplaga av Samlingsforum. Med årets tema riktar vi blicken mot kunskapen om samlingarna, deras ursprung, sammanhang och betydelser. Men också de olika roller samlingarna kan spela i samtiden.

Samlingsforum är en mötesplats för alla som arbetar med samlingarna på museer. Konferensen har arrangerats årligen sedan 2010 och har med tiden blivit ett viktigt forum för såväl nätverkande som kunskaps- och erfarenhetsutbyte inom samlingsförvaltning.

Årets konferens arrangeras av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum, Norrbottens museum, Silvermuseet och Sveriges Museer. Temat denna gång är ”Samlingarna med nya ögon”. Konferensen är digital och sänds från Jokkmokk den 17 och 18 november.

Forskningens betydelse

Ingela Bergman, forsknings- och utvecklingschef vid Silvermuseet inleder programmet genom en presentation om forskningens betydelse för museer, stora som små.

– Jag vill särskilt lyfta forskningens och samlingarnas roll i dialogen mellan museer och människor, säger Ingela Bergman.

Flera presentationer handlar om samiska föremål i samlingarna. Elina Anttila som är överdirektör vid Finlands Nationalmuseum kommer att berätta om ett stort återlämnandeprojekt som pågår, där över 2 000 samiska föremål återlämnas till det samiska museet Siida i Finland. Liisa-Rávná Finbog från Tammerfors universitet kommer att berätta om sin forskning om samiska samlingar i ett samiskt perspektiv.

– Som samiskt huvudmuseum i Sverige betyder det mycket att få belysa frågor kring samiska samlingar och föremål och vad det betyder för det samiska folket.

Det säger Eva Ahlström som är konservator vid Ájtte och som har varit med i programgruppen för årets konferens.

Nu när vi börjar närma oss konferensen ser vi hur ett spännande program växt fram. Vi hoppas att det finns en bredd som ska kunna intressera många, säger Eva Ahlström.

Filmade museibesök

Ett uppskattat inslag på Samlingsforum brukar vara besöken på värdmuseerna. Studiebesöken och visningarna i magasin och ateljéer har varit populära och bidragit till givande erfarenhetsutbyten.  Denna gång har de tre värdmuseerna istället spelat in filmer där de visar upp sin verksamhet.

– Utifrån vårt perspektiv hoppas vi kunna väcka nya frågor kring samlingar, inte minst att visa på betydelsen av att samlingar finns nära de samhällen där föremålen kommer ifrån, och även att kunna öka kunskapen kring det arbete som görs av museerna i norr, säger Eva Ahlström.

Som vanligt på Samlingsforum är det moderator Lisa Nilsen som guidar oss genom programmet under de två dagarna.

Har du missat anmäla dig?

Då har du ännu chansen. Anmälan är öppen till den 15 november.
Läs programmet och anmäl dig till konferensen här

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: