Nyhetsarkiv
Krister Ljungberg, förtjänstmedaljör 2021. Foto: (CC BY)

Krister Ljungberg tilldelas förtjänstmedaljen för 2021

Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2021 tilldelas Krister Ljungberg i Ljungby som med stort engagemang för det lokala kulturarvet har skapat möjligheter för andra att upptäcka kulturarvet.

På ett föredömligt sätt har Krister Ljungberg genom sitt ideella engagemang och sin visionsrikedom knutit samman dåtid och nutid. Motiveringen i sin helhet lyder:

”Krister Ljungberg har på ett förtjänstfullt sätt bidragit med stort engagemang i kulturmiljöfrågor för att skapa möjligheter för andra att upptäcka kulturarvet i såväl landskap som hembygd. Genom ideellt engagemang och stort kunnande har han initierat och inspirerat till samverkan mellan olika parter, skapat intresse för och levandegjort unika platser och berättelser av både vardagsnära och populärkulturellt kulturarv.”

Samarbete viktigt för att nå framgång

– Det var ett väldigt överraskande besked och ett väldigt hedrande besked. Att det vi gör här lokalt uppmärksammas i resten av landet. Vi är många om det. Ska man driva kulturen framgångsrikt lokalt så är det bara samarbete som gäller, säger Krister Ljungberg.

Krister Ljungberg arbetar lokalt i Ljungby med två museiprojekt placerade på Laganland i Lagan. Det ena är ett museum över rockgruppen Metallicas basist Cliff Burton, som avled i en trafikolycka i Dörarp 1986. Det andra är ett museum över människan och jakten vid älgparken i Laganland. Krister Ljungberg har ett stort ideellt engagemang i kulturmiljöfrågor på flera orter och i många sammanhang i Ljungby kommun, inte minst från Berga kultur- och turism, Hörda byförening och Ryssby garveriförening.

Läs mer i pressmeddelandet. 

Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj tilldelas Krister Ljungberg i Ljungby | Riksantikvarieämbetet (mynewsdesk.com)


Förtjänstmedaljen har sedan 1981 delats ut till en eller flera personer som gjort betydande insatser inom kulturmiljövården och då helst utanför det professionella fältet. Läs mer om tidigare förtjänstmedaljörer.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: