Nyhetsarkiv
Ukrainas historia i Kiev. Foto: (CC BY-SA)

Kulturministern och riksantikvarien på DN Debatt: ”Rysslands krig hotar Ukrainas kulturarv”

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter och riksantikvarie Joakim Malmström kräver på DN Debatt att Ryssland respekterar 1954 års Haagkonvention och Genèvekonventionerna till skydd för kulturarvet i Ukraina.

Under lördagen den 5 mars publicerades en debattartikel på Dagens Nyheters debattsida som pekar på att vittnesmålen nu blir allt fler om hur museer och minnesmärken har skadats av beskjutning, och att hoten om stöld och plundring ständigt är närvarande.

Förstörelse av kulturarv är förbjudet i krigets lagar. Kulturarvet i Ukraina visar på hur djupt sammanlänkat landet är med resten av världen. I landet finns sju av Unescos utsedda världsarv. De vikingatida gravarna från området runt Kiev ser till exempel likadana ut som de som undersökts i Sverige vid Birka.

Artikeln förespråkar kraftfulla sanktioner mot Ryssland för att förmå dess ledning att respektera folkrätten, stöd för Ukrainas kamp för att skydda kulturarvet och kulturarvsinstitutionerna och krav på att Ryssland respekterar internationell humanitär rätt inklusive 1954 års Haagkonvention och Genèvekonventionerna till skydd för kulturarvet i Ukraina.

Länk (kan vara låst) till debattartikeln:
”Rysslands krig hotar Ukrainas kulturarv” – DN.SE

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: