Nyheter
Riksantikvarien Joakim Malmström och överantikvarien Susanne Thedéen, flankerar förtjänstmedaljören Krister Ljungberg som håller upp medalj och diplom.
Riksantikvarie Joakim Malmström, 2021 års förtjänstmedaljör Krister Ljungberg samt överantikvarie Susanne Thedéen. Foto: (CC BY)

Riksantikvarien delade ut förtjänstmedaljen på plats i Lagan

Måndagen den 25 april fick Krister Ljungberg äntligen 2021 års förtjänstmedalj i sin hand på plats vid Laganland. Inför anhöriga, kollegor och Ljungbys kommunledning räckte riksantikvarie Joakim Malmström över medaljen. I sitt tal lyfte riksantikvarien fram Krister Ljungbergs stora förmåga att entusiasmera sin omgivning för kulturarvet.

– Du Krister Ljungberg, är en av de främsta representanterna och exemplen på en människa som tar ansvar för kulturarvet. Du agerar som ett föredöme. Vart du vänder dig lyckas du skapa febril aktivitet och engagemang hos dina medmänniskor. Listan på förtjänster där du haft minst ett finger med i spelet är lång, sa han.

Lokalt och internationellt nätverkande

Vid Laganland arbetar Krister Ljungberg för och tillsammans med föreningen Bergabygdens kultur och turism med två museiprojekt. Det ena är Människan och jaktens museum, det andra är Cliff Burton-museet. Cliff Burton var basist i Metallica, men omkom tragiskt vid en trafikolycka i Dörarp 1986. Arbetet med museet har väckt stor uppmärksamhet bland Metallica-fans över hela världen och många föremål som skänkts är nu på väg till museet.

Ditt lokala nätverkande har visat sig fungera lika väl på en internationell skala och sträcker sig numera åtminstone till Mexiko och tillbaka, sa Joakim Malmström.

”Kulturarvsarbete bygger på samarbete”

Med famnen full av medaljer, diplom och blommor tackade en rörd Krister Ljungberg alla som tillsammans med honom arbetat för Ljungbys kulturmiljöer och de två museerna som nu är i färd med att iordningställas.

Grunden för mig är, att ska man arbeta med kulturarv så måste man samarbeta. Det är när föreningsliv, det offentliga, näringsliv och enskilda privatpersoner hittar varandra som man kan lyckas och alla får känna stolthet, sa han.

”Du visar vart vi är på väg”

Innan Krister Ljungberg som avslutning visade gästerna runt i de två museerna passade även kommunalrådet Magnus Gunnarsson på att tacka honom för hans insatser för Ljungby.

Med din stora kunskap och ditt stora intresse lär du oss inte bara om historien. Du pekar också framåt och visar vart vi är på väg, sa han vänd till Krister Ljungberg.

Cliff Burton-museet invigs den 14 maj vid Laganland.

Läs mer om förtjänstmedaljen och Krister Ljungbergs insatser.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: