Nyhetsarkiv
Skärmklipp från Fornsök.
Kartvy från Fornsök, med valet Sjökort iklickat i lagerväljaren. (PDM)

Sjökort har tillkommit i tjänsten Fornsök

Sedan några dagar finns nu även sjökort som bakgrundskarta i Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök, tack vare en koppling till Sjöfartsverkets wms-tjänst. Något som länge varit efterfrågat.

Söktjänsten Fornsök innehåller information om alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige, både på land och i vatten. Dessutom finns information om arkeologiska uppdrag. I Fornsök kan du idag hitta lämningar på över 730 000 platser och informationen är sökbar för alla.

Sedan tidigare har man kunnat välja mellan topografiska webbkartan (fastighetskartan), ortofoto (flygfoto) samt två olika varianter av höjdmodell (terrängsskuggning och terränglutning).

– Många har önskat att få in sjökort som bakgrund, framför allt de som arbetar med maritima lämningar. Vi hoppas att detta ska göra Fornsök ännu mer användbart och intressant för de som använder fornminnesinformation yrkesmässigt men också för privatpersoner som är intresserade av kulturhistoriska lämningar, säger Malin Blomqvist, antikvarie på Riksantikvarieämbetet.

Användaren byter bakgrundskarta genom att klicka på lagerväljaren, den tredje ikonen, överst i högra hörnet.

Ny lagerväljare sedan i somras

En nyhet tidigare i år var att du kan välja vad du vill se i kartan genom att tända och släcka olika lager. Du kan till exempel välja vilka antikvariska bedömningar du vill se eller vilka uppdragstyper du vill aktivera i kartan. Vi har också lagt till gränser för ekonomisk zon och sjöterritoriet i havet.

Har du sökt fram en lämning eller ett uppdrag markeras de med en turkos färg i kartan. Nu kan du släcka den markeringen för att lättare kunna se detaljer i bakgrundskartan. Det gör du längst upp under Markerad lämning/uppdrag i den nya lagerväljaren.

Direkt till Fornsök
Så söker du i Fornsök

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: