Nyhetsarkiv
En kvinna läser en bok i borgerlig miljö
Julen brukar kunna bjuda på några extra rofyllda stunder, väl lämpade för att att läsa god lånad bibliotekslitteratur. Foto: (PDM)

Juliga boktips från biblioteket

Julen tillbringas med fördel i sällskap med en trave goda böcker. Lagom till helgdagarna tipsar därför våra bibliotekarier om nyinkomna och läsvärda böcker till Vitterhetsakademiens bibliotek. Smaklig läsespis!

Det sitter i väggarna : historien om ditt hus och hur du vårdar det
Av Erika Åberg

Vi är många som har följt byggnadsantikvarien Erika Åberg i det inspirerade TV-programmet ”Det sitter i väggarna”. Här kommer boken där hon delar med sig av sina bästa tips – till exempel hur man gör en enkel fönsterrestaurering eller spänner ett papptak. Den innehåller dessutom vägledningar för hur man bestämmer ett hus ålder och hur man hittar material om sitt hus i arkiven.

Minnesbrunnen : om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin
Av Maja Hagerman

En bok om vikten av att minnas i en tid där politiska krafter använder historia i syfte att flytta fram sina maktpositioner. I fem avsnitt berättar författaren om glömskan, hur vi minns och att historien aldrig kan begränsas till bara en tolkning då den är komplex och har många bottnar.

Designing museum experiences
Av Mark Walhimer

I dagens läge lever vi i en upplevelsebaserad ekonomi där museer har många konkurrenter med spektakulära upplevelser som tävlar om museibesökarna. Den här boken ger hjälp och verktygslåda att utveckla idéer och utställningar för att locka besökarna till museer.

Curatorial practices for botanical gardens
Av Timoty C. Hohn

En ny och uppdaterad utgåva av en bok som av många som arbetar med trädgårdar ser som en bibel i sina arbeten med att bevara, konservera och kuratera botaniska trädgårdar. Boken ger både metoder och verktyg för att arbeta på plats i trädgården såväl som i arkiv och artdatabankar.

Kulturarv: En begreppspolitik
Av Johan Hegardt och Marcia Sá Cavalcante Schuback

Kulturarv kan tyckas vara ett märkligt begrepp. Kan kultur verkligen ärvas och vad är en arvs-kultur? Vilka värden och värderingar är förutsättningar för ett arv av kultur? Denna bok utgår från dessa frågor och är en del av ett pågående samtal mellan Marcia Sá Cavalcante Schuback, professor i filosofi och Johan Hegardt, som är docent i arkeologi.

Petter Winge och hans värld : en boktryckare, bokhandlare och utgivare i 1700-talets Nyköping
Av Christina Mattsson

Är du på jakt efter en dryckesvisa eller ett skillingtryck? I den här boken berättas om Petter Winge, aktiv medieprofil i 1700-talets Nyköping. Han var ofta först med det senaste när det gällde visor. Borgerskapet i Nyköping utgjorde en trogen kundkrets, många av visorna som de sjöng återges i boken.

Arenaboom: En arkitekturstudie av idrottsarenor i Sverige under 2000-talets första decennier
Av Oskar Nordell

Under det senaste 20 åren har mängden idrottsarenor ökat lavinartat. Varför vill så många städer ha en idrottsarena, och vad symboliserar den i stadsutvecklingen? Många av dessa frågor tar Oskar Norell upp i sin avhandling. Antalet arenor växer inte bara i Sverige det är ett globalt fenomen. Många vill ha en nya arena!

Svensk idéhistoria : forntid, medeltid, renässans
Av David Dunér

I detta nya standardverk prövas ett nytt grepp genom att följa tänkandets och idéernas historia så långt tillbaka som det har funnits människor i Sverige. Här beskrivs och förklaras samspelet mellan tänkandet och omvärlden, från att odla marken till att uttrycka tankar i hällristningar och runor, introduktionen av skriftkultur och kristendom, och slutligen boktryckarkonsten och reformationens omstörtande förändring av tänkandet.

Vitterhetsakademiens bibliotek

Boktipsen har sammanställts av Vitterhetsakademiens bibliotek, som ingår i myndigheten Riksantikvarieämbetet och är ett vetenskapligt specialbibliotek öppet för allmänheten. Biblioteket fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom områdena arkeologi, medeltidens konst- och byggnadshistoria, gestaltad livsmiljö, museologi, kulturmiljövård och numismatik.

Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som finns? se bibliotekets digitala ämnesguider.

Vill du ge inköpsförslag till biblioteket?

Vill du läsa mer om bibliotekets innehåll och historia?

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: