Nyhetsarkiv
En tallrik med blått kinesiskt mönster och en vas med ett knottrigt turkost yttre.
Rörstrand museum tar artificiell intelligens till hjälp i sin nya webbtjänst. Här en bild på en tallrik med det klassiska willow-mönstret och till höger en vas ur serien Chamotte, designad av Gunnar Nylund för Rörstrand. Foto: (CC BY)

AI ska hjälpa Rörstrand hitta rätt i djungeln av porslinsföremål

Rörstrand museum har 17 000 föremål i sina samlingar men för privatpersoner som varit nyfikna på att veta mer om sitt porslin har det varit svårt att få hjälp. Tack vare medel från Riksantikvarieämbetet utvecklas nu en webbtjänst som ska hjälpa både museet och allmänheten att få svar på frågor om porslinsföremål.

Rörstrand museum i Lidköping vill ta hjälp av artificiell intelligens på sin digitaliseringsresa och göra den gamla porslinsfabrikens kulturarv tillgängligt för fler.

I och med det ökande intresset för porslinsföremål och att det blivit lättare för gemene man att knäppa en bild med mobilen har museet överösts av frågor om olika porslinsföremål som tar tid att besvara eftersom personalen behöver leta i fysiska arkiv och magasin.

– Vi får cirka 1 500 frågor om året. Det motsvarar ungefär en halvtidstjänst att svara på dessa, en tjänst vi tyvärr saknar resurser för, berättar Rörstrand museums vd My Johansson Dufva.

Av museets 17 000 föremål är idag 4 800 digitaliserade.

– Det är ju jättekul att det finns ett så stort intresse för Rörstrand och museet har ett viktigt uppdrag som kunskapsbank, så jag klurade på om det inte skulle kunna gå att effektivisera och tillgängliggöra svaren för fler än bara den som ställt frågan till oss, säger My Johansson Dufva.

Använder bildigenkänning

Och hon kom själv med svaret: en webbtjänst med bildigenkänning där vem som helst kan ladda upp bilder och få svar direkt.

– Jag kom att tänka på ett tillfälle när jag varit på Internetdagarna som arrangeras av Internetstiftelsen. Där var det en inspirerande föreläsare som berättade om hur hon effektiviserat processen med att skicka offerter för sitt trädgårdsföretag med hjälp av AI och bildigenkänning. Så föddes idén till projektet, säger My Johansson Dufva.

Rörstrand Museum sökte tillsammans med forskningsinstitutet RISE forsknings- och utvecklingsmedel hos Riksantikvarieämbetet för att med hjälp av AI-forskning utveckla webbtjänsten.

Sätter användaren i fokus

Vid myndighetens kulturarvsavdelning har Mia Carlsson följt ärendet med Rörstrand museum.

– Det är mycket intressant att se hur man inom detta projekt provar ny teknik för att lösa ett problem som man brottas med i sin verksamhet. Museet utgår här från ett verksamhetsbehov med användaren i fokus, vilket är en mycket sund utgångspunkt. Det är spännande att se hur information från museernas databaser kan användas i nya, lite oväntade sammanhang, säger Mia Carlsson.

Arbetet med AI-tjänsten går framåt med hjälp av forskarna Olof Mogren och Ebba Ekblom vid RISE. Det har varit svårt att få till en pålitlighet i tjänsten när det gäller att kunna tolka innehållet i bilder av skiftande kvalitet, som till exempel mobilbilder.

– Den prototyp som hittills har tagits fram, och som genom Riksantikvarieämbetets stöd nu ska vidareutvecklas, svarar allt för ofta fel. Det finns flera olika utmaningar, till exempel så hade den behövt bli bättre på att hantera bilder av olika bra kvalitet för att ge mer träffsäkra svar, säger My Johansson Dufva.

Vem som helst ska kunna hitta information

Målet är en tjänst som blir tillgänglig för alla oavsett var användaren befinner sig och alla tider på dygnet.

– Vi skulle med hjälp av den här tekniken kunna svara på obegränsat antal frågor. Dessutom visar den relaterade föremål som är tänkta att väcka nyfikenhet för fler föremål i våra samlingar. Genom att länka vidare externt kan den som vill läsa mer om exempelvis den konstnär som designat föremålet, säger My Johansson Dufva.

När tror ni att en färdig AI-lösning kan presenteras? 

– Projektet ska genomföras under 2023. Om de åtgärder vi planerar för ger önskat resultat kan tjänsten förhoppningsvis finnas tillgänglig på museets hemsida i början av 2024.

Söka bidrag hos Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet bedriver forsknings- och utvecklingsverksamhet (FoU) genom regeringens anslag 1:4 Forskningsinsatser inom kulturområdet.

Riksantikvarieämbetet beviljade projektet 900 000 kronor i bidrag för Rörstrand museum och RISE under 2023.

Årets anmälan för att söka bidrag till forskning och utveckling för kulturarv och kulturmiljö öppnar till sommaren 2023 och avser utdelning för arbete under 2024.

Läs mer om Riksantikvarieämbetets forsknings- och utvecklingsverksamhet här

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: