Nyhetsarkiv
Temabild med en kyrka som bakgrund och med loggor och information om evenemanget.
Europeana och Riksantikvarieämbetet genomförde en konferens om 3D och kulturarv, i samband med det svenska EU-ordförandeskapet 2023. (PDM)

Internationell konferens om kulturarv och 3D när Sverige håller i EU-klubban

Du som är yrkesverksam inom kulturarvsområdet eller intresserad av ny teknik för digitalisering av kulturarv är varmt välkommen att delta digitalt på konferensen med temat: “Accelerating 3D in the common European data space for cultural heritage: Why 3D matters” den 18 april.

I samband med Sveriges EU-ordförandeskap arrangerar Riksantikvarieämbetet och Europeana en gemensam livesänd konferens tisdagen den 18 april.  Europeana är ett initiativ från Europeiska unionen, finansierat av EU: s Connecting Europe Facility och EU: s medlemsstater, för att stödja digitalisering inom kulturarvsområdet. 

Temat är 3D och kulturarv

Riksantikvarie Joakim Malmström invigningstalar på konferensen där vi tillsammans kommer att utforska olika aspekter och möjligheter med 3D. Det blir inspirerande exempel på hur 3D kan användas för att möta de utmaningar kulturarvet står inför i relation till klimat- och beredskapsfrågor och hur 3D-tekniken kan hjälpa museer och andra aktörer att digitalisera sina samlingar.

Om du är yrkesverksam inom kulturarvsområdet och intresserad av att lära dig mer om utvecklingen av ett gemensamt europeiskt dataområde för kulturarv, eller arbetar med digitaliseringsfrågor till 3D – missa inte chansen att följa konferensen online! Vi kommer också att diskutera 3D-teknikens roll och innebörd för det gemensamma europeiska dataområdet för kulturarv och den digitala transformationen av kulturarvssektorn.

Program och anmälan

På konferensens webbplats ”The Europeana conference under the Swedish Presidency of the Council of the EU” kan du läsa mer om programmet, föreläsarna och hur du anmäler dig för att delta digitalt.

Läs mer på konferensens webbplats (På engelska)

Konferensen genomförs i samarbete med Etnografiska museet och med stöd av Kulturdepartementet.

När du vill veta mer

Europeana bidrar till att ge alla möjlighet att söka, spara och dela olika objekt – såsom konst, böcker, filmer bilder och musik från närmare 3 000 kulturinstitutioner i hela Europa – på ett enda ställe. Du hittar både målningar och foton, kartor och TV-program, dagböcker och dialektinspelningar. Där finns till exempel unika objekt som Leonardo da Vincis teckningar och Isaac Newtons Principia om rörelselagarna – men också massor av mer vardagliga föremål ur olika samlingar.

Från Sverige bidrar vi med över tio miljoner objekt från de 83 svenska kulturarvsinstitutioner som är anslutna genom till Riksantikvarieämbetets K-samsök, däribland en lång rad statliga museer och länsmuseer.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: