Nyhetsarkiv
Medeltida kyrktakstolar, Norra Solberga kyrka, Garde kyrka och Gökhems kyrka. Foto: (CC BY)

Vad du inte visste du ville veta om takstolar i medeltida kyrkor

Nu kan du ta del av en konferens med fokus på kunskapsläget om de medeltida kyrkornas takkonstruktioner. Materialet i kyrktaken och kyrkvindarna har visat sig ha en potential som inte utnyttjats till fullo tidigare.

I november förra året arrangerade Svenska kyrkan, Kungl. Vitterhetsakademien och Riksantikvarieämbetet en internationell konferens, Takstolar som kunskapskälla – Hantverk, konstruktioner och dateringar i medeltida kyrkor, med fokus på aktuellt kunskapsläge och forskning om de medeltida kyrkornas takkonstruktioner.

Kyrktaken och kyrkvindarna har visat sig bestå av ett viktigt källmaterial, vars potential inte har utnyttjats till fullo tidigare. Konferensens mål var att bidra till att synliggöra det dolda kulturarv som kyrktaken och takstolarna utgör och visa på deras potential för en ökad kunskap om de kyrkliga kulturarven.

Vid konferensen, som ägde rum i Uppsala, presenterades forskning från såväl Storbritannien, Frankrike och Tyskland, som Danmark, Norge och Sverige.

Hela konferensen filmades

Ta del av hela den filmade tvådagarskonferensen här. Då visas alla fyra delarna i en följd.
Filmen, och många andra filmer om kulturarv och kulturmiljövård finns även på Riksantikvarieämbetets Youtubekanal, den är textad både på svenska och på engelska. Här kan du följa programmet för konferensen.

När du vill veta mer

– Att följa utvecklingen inom området, bland annat genom vår medverkan i Kommittén för forskning om kyrkor, är en viktig del av vår omvärldsbevakning i arbetet med att stödja kyrkoforskningen i landet – inte minst när det gäller frågor om klimat och byggnadsvård, sa Christian Runeby, enhetschef på Riksantikvarieämbetet, inför konferensen.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: