Nyhetsarkiv
Röda småskaliga byggnader placerade i en sluttning. I bakgrunden syns träd i höstskrud.
Vid förvaltning av kulturmiljöer är det oersättliga kulturvärden som ska värnas. Bilden visar kyrkstallarna vid Nordingrå kyrka. Foto: (CC BY)

Handboken om förvaltning av kulturmiljöer har setts över

Nu är handboken som riktar sig till dig som förvaltar kulturmiljöer aktualiserad. Handboken är ett stöd som beskriver en modell för förvaltningsplanering med utgångspunkt i bevarande av kulturvärden.

För att kunna bevara och vårda kulturmiljöer krävs en metodisk och långsiktig förvaltning. Riksantikvarieämbetet har därför tagit fram en webbaserad handbok som ett stöd till dig som arbetar med förvaltning av kulturmiljöer i rollen som beställare eller utförare i en förvaltande organisation eller myndighet.

Nu har handboken setts över och har delvis fått nytt innehåll, och även bytt namn. Den nya handboken ersätter  ”Handbok Förvaltning av kulturarv”.

Syftet med handboken är att öka kunskapen om förvaltning av kulturmiljöer och ge förbättrade förutsättningar att ta fram ändamålsenliga förvaltningsverktyg. Tanken är också att handboken fortsatt ska kunna vidareutvecklas och byggas ut efter aktuella behov och nya förutsättningar.

Innehåller förslag och stöd

Handboken beskriver en modell för förvaltningsplanering med utgångspunkt i bevarande och den förvaltningsprocess som användning av modellen genererar. Den innehåller till exempel förslag på innehåll i ett vårdprogram, checklista på kompetenser som kan behövas vid framtagandet samt stöd i hur bevarandemål och risk- och sårbarhetsanalyser tas fram.

Den har också med exempel på hur olika delar i ett förvaltningsverktyg tas fram, länkar till flertalet konkreta exempel på vårdprogram, ordlista samt tips på vidare läsning om förvaltning av kulturmiljöer.

Länk till handboken

Förvaltning av kulturmiljöer | Riksantikvarieämbetet (raa.se)

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: