Nyhetsarkiv
Ett rum med en rad äldre föremål, som möbler och småsaker.
En hel del föremål som förklarar dövas historia finns utspridda på olika platser i Sverige. Vid det nya dövmuseet är målet att samla dövas kulturarv. Foto: (Alla rättigheter förbehålles)

Nytt dövmuseum i Sverige närmar sig – kulturarvsbidraget från Riksantikvarieämbetet blev första steget

När Sveriges Dövas Riksförbund ville utreda möjligheten att inrätta ett dövmuseum beviljade Riksantikvarieämbetet medel till en förstudie. Nu har Allmänna arvsfonden beslutat att tilldela förbundet hela 10,7 miljoner kronor för att kunna inrätta ett dövmuseum i Sverige.

Döva, dövas historia och kulturarv har hittills saknat ett museum i Sverige. Men det ville Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) ändra på. År 2020 ansökte förbundet och fick ta emot 600 000 kronor av Riksantikvarieämbetets bidrag för kulturarvsarbete för att bekosta en förstudie av hur ett dövmuseum skulle kunna se ut.

Samla och tillgängliggöra material för döva

SDR ville kartlägga vilka föremål och vilket material som finns och bär vittnesmål om dövas historia. Tanken fanns att samla materialet och tillgängliggöra det både för döva och för en bredare allmänhet, för att på så sätt sprida kunskap om detta kulturarv.

Dövas historia beskrevs som en saknad länk i Sveriges kulturarv och man menade att sammanhållen dokumentation av dövhistoria och dövas kulturarv saknades.

Ett område med hustak från ovan. Runt husen finns en sjö och skog.
Det nya museet och kulturarvscentret för döva ska etableras vid Västanviks folkhögskola i Leksand. Foto: (Alla rättigheter förbehålles)

SDR:s mål har varit att inrätta ett fysiskt museum på Västanviks folkhögskola i Leksand, en skola som också erbjuder utbildning på teckenspråk.

I förstudien genomfördes en enkätundersökning och djupintervjuer utifrån vilka SDR kunde bilda sig en uppfattning om vilket material och vilka önskemål som fanns. Deltagarna i undersökningen representerade dövföreningar runtom i landet.

Tove Holm är handläggare för bidrag för kulturarvsarbete vid Riksantikvarieämbetet. Hon var med 2020 när Sveriges Dövas Riksförbund mottog bidraget och gläds åt att förbundet nu kunnat ta nästa steg.

Ambitiös kartläggning av behoven

– Förstudien beviljades bidrag från Riksantikvarieämbetet utifrån att det var en ambitiös kartläggning av behoven inom ett område som inte fått så mycket uppmärksamhet. SDR tog ett helhetsgrepp om frågan och genomförde en grundlig genomgång av dagsläget. Det är roligt att se att detta nu leder vidare och att berättelserna och föremålen kan samlas och presenteras i sitt rätta sammanhang, säger Tove Holm.

Efter förstudien har SDR med sin projektidé nu beviljats 10,7 miljoner kronor av Allmänna arvsfonden, under en treårsperiod.

Det nya dövmuseet, Dövas Kulturarvscentrum, ska under den tiden etableras vid Västanviks folkhögskola. På museet kommer man att ställa ut föremål med anknytning till dövas historia, men även förmedla det immateriella kulturarv och de livsberättelser som finns inom dövsamhället.

En kvinna med blont hår och glasögon.
Julia Kankkonen, generalsekreterare på Sveriges Dövas Riksförbund, menar att museet ”är en dröm som går i uppfyllelse” för många döva. Foto: (Alla rättigheter förbehålles)

Julia Kankkonen är generalsekreterare för Sveriges Dövas Riksförbund. Hon beskriver det som att det är en stor dröm för döva i Sverige som nu blir sann.

En dröm blir verklighet

– Drömmen har funnits under många år och nu är vi ett steg närmare ett förverkligande. Ett dövmuseum betyder så mycket för alla inblandade. Många ideella krafter, bland annat föreningen Pär Aron Borgs vänner, har länge kämpat för att samla dövhistoriska föremål till en gemensam plats. Det handlar om att rädda, bevara och utveckla dövas kulturarv i Sverige där detta beviljade projekt är ännu ett steg mot att ytterligare erkänna och synliggöra dövas historia, säger Julia Kankkonen.

Utspridda föremål ska samlas

Vad kommer ni att visa på museet?

– Projektet kommer att samla dövhistoriska objekt och föremål som idag är utspridda över hela landet i bland annat föreningar, skolor och privata hem. Museet kommer att erbjuda guidade turer på teckenspråk och visa allt från bland annat möbler, tavlor, kläder från dövskolor och yrkesskolor till böcker och annan litteratur om och av döva. Vi kommer också att tillgängliggöra fotografier och spännande videomaterial där döva själva delar med sig av sina berättelser. Besökare får även uppleva hur det har varit och är att vara döv, säger Julia Kankkonen.

Museet kommer att kunna besökas både fysiskt och digitalt, och det finns en plan för hur man ska göra innehållet intressant och tilltalande för grupper med olika förförståelse om att vara döv.

– Alla har, mer eller mindre, någon form av nyfikenhet för andras historia, livsberättelser och upplevelser. Vi tror att detta museum blir en unik upplevelse – oavsett om du besöker museet fysiskt eller digitalt. Genom att synliggöra någons historia bekräftar vi även människans existens och kan öka förståelsen för det förflutnas avtryck till vårt samhälle idag, säger Julia Kankkonen, och understryker att förbundet vill visa att dövsamhället också har bidragit till det svenska samhället och varit föregångare.

– Det är för många okänt att vår äldsta dövförening i Sverige, Stockholms Dövas Förening, var en av de första i Sverige som har bedrivit och erbjudit en sjukkasseverksamhet för sina medlemmar. Detta var långt innan Sverige hade en myndighet som motsvarar dagens Försäkringskassan.

Söka medel från Riksantikvarieämbetet

Ideella organisationer som jobbar med kulturarv har möjlighet att söka bidrag till kulturarvsarbete från Riksantikvarieämbetet. Det var detta som Sveriges Dövas Riksförbund gjorde för att kunna genomföra sin förstudie.

Nästa ansökningsperiod för bidraget öppnar den 1 december 2023, och ansökningar kan skickas in fram till 31 januari 2024.

När du vill veta mer

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: