Nyhetsarkiv
Närbild på grå stenvägg med inristat runklotter
Inskrifterna är många på väggarna i Sofiakatedralen i Kiev. De är också inristade med olika teckenslag. Nu ska de dokumenteras för eftervärlden. Foto: (CC BY)

Tusenårigt klotter i Kiev dokumenteras

Sofiakatedralen i Kiev är ett tusenårigt världsarv enligt UNESCO, men den är också en kunskapskälla. På kyrkväggarna finns mer än 7 000 inskrifter på olika språk. Tillsammans med ukrainska kolleger dokumenterar forskare från Göteborgs universitet nu det historiska klottret, som riskerar att förstöras i kriget där Ryssland medvetet förstör kulturarv i Ukraina.

Folk har i alla tider haft en drift att sätta ett avtryck på platserna de besöker. Sofiakatedralen i Kiev är ett bra bevis på det. Kyrkan som stod klar under 1000-talet har besökts av vägfarare från när och fjärran sedan dess, och det syns på väggarna i form av klotter. Omkring 7 000 inskrifter har identifierats i Sofiakatedralen.

– Det finns inskrifter på många olika språk på kyrkväggarna. Bland annat kyrkslaviska, latin, armeniska och grekiska. Det finns förhoppningar bland runforskare att det även kan finnas fornnordiska inskrifter, säger Gunnar Almevik, professor i kulturvård och ledare för ett nytt projekt som ska dokumentera och tillgängliggöra inskrifterna i kyrkan.

En ortodox kyrka med guldkupoler. Vita väggar.
Grunden till Sofiakatedralen i Kiev lades under första halvan av 1000-talet. Foto: (CC BY)

Rysslands krig hotar kulturarv

Under det pågående kriget mot Ryssland har det blivit akut för Ukraina att försöka bevara och dokumentera landets viktiga kulturarv, som är utsatt för medveten och systematisk förstörelse. Forskare i Kiev kontaktade därför Riksantikvarieämbetet för att få hjälp med att dokumentera Sofiakatedralens inskriptioner. Frågan gick vidare till Göteborgs universitet där det finns en forskningsinfrastruktur för digital humaniora och expertis i dokumentation av hotade kulturarv.

– Med modern digital teknik kan vi skapa högupplösta bilder och ytmodeller av inskrifterna som ett underlag för framtida forskning. Detta källmaterial organiseras sedan i en portal med användarvänligt gränssnitt specialbyggt för att granska inskrifter och göra dem tillgängliga för både forskare och allmänhet, förklarar Jonathan Westin, docent i kulturvård och vice föreståndare för Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora (GRIDH).

Flera tekniker används

Jonathan Westin var tillsammans med Gunnar Almevik på plats i Kiev i början av januari för att göra en första grunddokumentation av hela interiören. Olika tekniker som bland annat laser, fotogrammetri och digitalt släpljus används för att fånga inskrifternas komplexa informationsinnehåll och deras rumsliga kontext. En arbetsgrupp från Sofiakatedralen tränades upp för att fortsätta dokumentationsarbetet som beräknas ta en stor del av året.

Med modern teknik som exempelvis digitalt släpljus kan forskarna fånga inskrifternas informationsinnehåll och deras rumsliga kontext.

En man belyser en vägg med starkt ljus. Väggen är en äldre stenvägg.
Gunnar Almevik i färd med att sätta släpljus på kyrkväggen. Många olika tekniker används för att fånga in informationen på väggarna. Foto: (CC BY)

Inskrifterna har rönt tidigare forskningsintresse men den befintliga dokumentationen av källmaterialet har inte gjort det möjligt för andra forskare att göra självständiga tolkningar. Det finns osäkerheter dels kring vilka tecken som avses, dels i hur de ska tolkas språkligt och betydelsemässigt.

Värdefullt forskningsmaterial

– Inskrifterna i Sofiakatedralen utgör ett värdefullt forskningsunderlag för analyser av språk och skrift, av migration, handel, hantverkstraditioner, kulturutbyte och kulturell mångfald i Europa under 1 000 år. Vi vet till exempel att Kievriket hade starka kontakter med Norden och grunden till Sofiakatedralen ska ha lagts av storfursten Jaroslav och hans fru Ingegärd som var Olof Skötkonungs dotter. Därför vore det inte konstigt om det finns runor bland klottret i kyrkan, säger Gunnar Almevik.

Hittills har forskningen på inskrifterna i katedralen mestadels gjorts av slaviska språkforskare. Genom att göra en digital dokumentation med ny teknik kan forskare med andra språkkunskaper titta på inskriptionerna med andra ögon och det kan tillföra ny kunskap.

– Arbetet med databasen, som innebär identifiering och tolkning av tidigare kända och nyupptäckta inskriptioner och betydelser kommer, förhoppningsvis, att fortgå under många år, säger Jonathan Westin.

Riksantikvarieämbetets roll

Göteborgs universitet har fått finansiering från forskningsrådet FORMAS, Kungl. Vitterhetsakademien och Riksantikvarieämbetet för att i samarbete med katedralmuseet och Nationalmuseet för Ukrainas historia genomföra projektet.

– Utöver den information och kunskap som nu tillgängliggörs och säkras för framtiden ger arbetet värdefulla erfarenheter och insikter för dokumentation av hotat kulturarv och dess betydelse i händelse av kris eller krig, säger Helena Victor, forskningssamordnare vid Riksantikvarieämbetet.

Riksantikvarieämbetet har förutom finansiering också bidragit med expertis i det forskningsråd som är knutet till projektet.

När du vill veta mer

Tusenårigt klotter i Kiev dokumenteras, Göteborgs universitet
Datainsamling från världsarvet Sofiakatedralen i Kiev får akutstöd, Formas

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: