Nyhetsarkiv
Arkivhandlingar, böcker och dokument av olika slag och form ligger utspridda på ett bord.
Raritetsrummet vid Vitterhetsakademiens bibliotek. Foto: (CC BY)

Rettigstipendiet – stipendier för juniora forskare

Kungl. Vitterhetsakademien utlyser i år två stipendier för att stödja forskarstuderande och yngre forskare inom humaniora och samhällsvetenskap. Målet med utlysningen är att underlätta bruk av samlingarna vid arkivet och biblioteket.

Rettigstipendierna riktar sig till projekt som har nytta av de fysiska samlingarna vid Riksantikvarieämbetets arkiv och Vitterhetsakademiens bibliotek.

Stipendiet består av en engångssumma om 100 000 kronor och kan sökas av juniora forskare, på doktorand- och postdoktornivå, inom arkeologi, historia, konsthistoria, arkitektur, byggnads- och kulturmiljövård, idéhistoria, bokhistoria, kulturarvsstudier, numismatik och besläktade ämnen. I enlighet med
donationsvillkoren kommer ett stipendium tilldelas en kvinna och ett tilldelas en man.

Årets utlysning är öppen till och med den 1 juni 2024. Är du intresserad är du även välkommen att anmäla dig till någon av våra två digitala informationsträffar under våren, den 29 april eller 15 maj.

Läs mer om stipendiet, ansökan och hur du anmäler dig till informationsträff

Broderad fotölj, kakelugn och bokhylla från en äldre lägenhet
Rettigstipendierna delas ut tack vare en donation av paret Herbert Rettig (1888–1962) och Ing-Marie Rettig (1915–1995). Bild från museilägenhet i Rettigska huset där paret bodde. Fastigheten på Villagatan 3 i Stockholm köpte Herberts far, Hjalmar Rettig, år 1899 som sin bostad. Den har efter familjen fått namnet Rettigska huset. Genom parets äldste sons testamente tillföll det Kungl. Vitterhetsakademien, som sedan 1973 har sin verksamhet där. Vitterhetsakademiens bibliotek förvaltas av Riksantikvarieämbetet och är ett offentligt vetenskapligt specialbibliotek. (Källa: Wikipedia). Foto: (CC BY)
  • Publicerad:
  • Uppdaterad: