Pressmeddelanden och nyhetsarkiv

Här presenterar vi Riksantikvarieämbetets senaste pressmeddelanden och några av våra andra nyhetskanaler.

Alla nyhetsartiklar publicerade på vår webbplats finns publicerade i vårt nyhetsarkiv. Vill du följa Riksantikvarieämbetet i debatten hittar du några av våra ställningstaganden under aktuella frågor. På vår K-blogg kan man följa Riksantikvarieämbetet och våra medarbetares arbete i lite fördjupad form. Där har vi även gästbloggare med jämna mellanrum. Vår podcast heter K-podd. Se vilka fler kanaler vi finns på här. Prenumerera gärna även på våra nyhetsbrev för senaste nytt om kulturarv, kulturmiljö och samhällsbyggnadsfrågor.

Senaste pressmeddelanden

Läs våra senaste pressmeddelanden här. Fler pressmeddelanden hittar du vårt pressrum i Mynewsdesk. 


[2023-01-18]Klimatförändringarna gör det svårare att bevara fornlämningar, byggnader och landskap

Förändringarna i klimatet ökar riskerna för kulturarvet genom översvämningar, stormar och bränder. Den ökande temperaturen och luftfuktigheten förvärrar problem med fukt och röta och sliter hårdare på kulturhistoriska byggnader, konstaterar Riksantikvarieämbetet i en ny rapport.

Bilden visar gamla badhuset i Uddevalla och lekplats bredvid omringat av meterhögt vatten. Vid sidan ligger en båt.
 Foto: (CC BY)

[2022-12-21]Utvecklad samverkan kring digitalisering av kulturarvet 

Nu förändras samverkansformerna kring digitalisering av kulturarvet i syfte att öka takten i den digitala utvecklingen och öka kulturarvets relevans i samhällsutvecklingen.

Digisam ersätts nu med samverkan i olika konstellationer, där ansvariga myndigheter möts och skapar en helhet för arkiv, bibliotek och museer med tydliga mål för varje projekt.

Ett kollage med en läsplatta, ett museibygge, handskbeklädda händer händer med arkivbild och ett museibesök av barn
Foto: (CC BY)

[2022-12-15]Betydande kompetenslyft för museiområdets digitalisering

Riksantikvarieämbetet och Sveriges centralmuseer drar igång ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt för att driva på museisektorns digitalisering. 

Med stöd av Europeiska Socialfonden och utifrån centralmuseernas förstudie DigiKraft kommer 1 200 medarbetare genomgå utbildning.

Foto: (CC BY)

Fler pressmeddelanden och pressbilder finns i vårt pressrum på Mynewsdesk

Du hittar alla utgivna pressmeddelanden i vårt pressrum på Mynewsdesk. Där kan du även anmäla dig om du vill följa våra pressmeddelanden.

Nyhetsarkiv

Alla publicerade nyhetsartiklar på vår webbplats raa.se hittar du i vårt nyhetsarkiv.