Pressmeddelanden och nyhetsarkiv

Här presenterar vi Riksantikvarieämbetets senaste pressmeddelanden och tipsar om några av våra andra nyhetskanaler.

Läs våra senaste pressmeddelanden här. Pressbilder och fler pressmeddelanden hittar du i vårt pressrum i Mynewsdesk. Där kan du även anmäla dig om du vill följa våra pressmeddelanden.

Vill du hitta alla nyhetsartiklar, gå till vårt Nyhetsarkiv, och  under Aktuella frågor hittar du våra ställningstaganden och Riksantikvarieämbetet i debatten. Följ oss även i sociala kanaler och prenumerera gärna på våra nyhetsbrev för senaste nytt om kulturarv, kulturmiljö och samhällsbyggnadsfrågor.

Senaste pressmeddelanden

Unesco besöker Sverige med anledning av världsarvet Laponia

På sitt 45:e möte i Riyad, Saudiarabien, fattade Unescos världsarvskommitté på onsdagen den 13 september beslut om en så kallad Reactive Monitoring Mission gällande världsarvet Laponia.

Läs mer

8,4 miljoner till digitisering – tre seklers historia görs tillgänglig

Kungliga Vitterhetsakademien har tilldelat Riksantikvarieämbetet och Kungliga biblioteket 8,4 miljoner kronor för ett gemensamt forsknings- och digitiseringprojekt. I projektet kommer arkivhandlingar som speglar Riksantikvarieämbetets och Vitterhetsakademiens äldsta historia, från tidigt 1600-tal till sent 1800-tal, att digitaliseras.

Läs mer

Se hur Kulturarvsdagen firas i ditt landskap i helgen

Vill du vara med och inviga storhässjan vid Ersk-Matsgården i Hassela, följa återkomsten av hästspårvagnar på Norrmalmstorg i Stockholm, delta i bärnstenssafari i Falsterbo eller bestiga kyrktornet i Åmål och skåda ut över staden? Det är exempel på några av alla aktiviteter när vi firar kulturarvet i Sverige den 8, 9 och 10 september.

Läs mer

Besök arkeologins spännande värld på söndag

Nu på söndag den 27 augusti arrangeras Arkeologidagen, den nationella temadagen för arkeologi som samordnas av Riksantikvarieämbetet. Alla är då välkomna att besöka de lokala aktiviteter som arrangeras runt om i Sverige – många på historiska platser.

Läs mer

Riksantikvarieämbetet har utrett förutsättningarna för inrättandet av ett nationellt kulturskyddsråd

Regeringen har gett Riksantikvarieämbetet i uppdrag att utreda de organisatoriska och juridiska förutsättningarna för att inrätta ett nationellt kulturskyddsråd. Den 10 augusti lämnades uppdraget in till regeringen.

Läs mer

Ansökan till forskning och utveckling för kulturarv och kulturmiljö 2024 öppnar

Riksantikvarieämbetet öppnar nu den årliga utlysningen för ansökningar om bidrag för forskning och utveckling för kulturarv och kulturmiljö 2024.

Läs mer

Ändringar av riksintresset Adelsö-Björkö-Birka

Riksantikvarieämbetet beslutade den 1 juni 2023 om ändringar av riksintresset Adelsö-Björkö-Birka. Ändringen görs för att förtydliga och lyfta fornlämningsmiljön och dess centrala roll i vår historia.

Läs mer

De fick bidrag för ideellt kulturarvsarbete i ditt län

Riksantikvarieämbetet fördelar 17 miljoner kronor i projektbidrag till ideella kulturarvsverksamheter under 2023. Drygt 100 organisationer i hela landet får bidrag. I Östergötland får sex projekt bidrag.

Läs mer

17 miljoner till ideella kulturarvsprojekt 

Riksantikvarieämbetet fördelar 17 miljoner kronor i projektbidrag till ideella kulturarvsverksamheter under 2023. Drygt 100 organisationer i hela landet får bidrag.

Läs mer

250 000 kronor till skötsel av kulturreservatet Äskhults by

Länsstyrelsen i Halland tilldelas 250 000 kronor från kulturmiljövårdsanslaget för skötsel av kulturreservatet Äskhults by.

Läs mer

Fler pressmeddelanden och pressbilder finns i vårt pressrum på Mynewsdesk

Du hittar alla utgivna pressmeddelanden i vårt pressrum på Mynewsdesk. Där kan du även anmäla dig om du vill följa våra pressmeddelanden.

Nyhetsarkiv

Alla publicerade nyhetsartiklar på vår webbplats raa.se hittar du i vårt nyhetsarkiv.