
Riksantikvarieämbetet i debatten
Här presenterar vi några av våra ställningstaganden och repliker i frågor som debatterats i media.
Fler ställningstaganden hittar du i menyn under Beslut och yttranden.
2022
- Kulturministern och riksantikvarien: ”Rysslands krig hotar Ukrainas kulturarv”, 5 mars 2022, DN Debatt.
Förstörelse av kulturarv är förbjudet i krigets lagar. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter och riksantikvarie Joakim Malmström kräver att Ryssland respekterar 1954 års Haagkonvention och Genèvekonventionerna till skydd för kulturarvet i Ukraina då vittnesmålen nu blir allt fler om hur museer och minnesmärken har skadats av beskjutning, och att hoten om stöld och plundring ständigt är närvarande. -
“Skogsbrukets skador på kulturmiljön ett stort problem”, 18 februari, Dagens Arena. Att minska de skador på kulturmiljön som skogsbruket orsakar är en av de stora utmaningarna vi står inför, avdelningschef Marja-Leena Pilvesmaa svarar på essän ”Den tystade marken”.
-
Riksantikvarieämbetet: “Nej, vår makt är inte godtycklig”, 24 januari 2022, DN Kulturdebatt. Avdelningschef Marja-Leena Pilvesmaa svarar Qaisar Mahmood och lyfter fram varför professionell kunskap i kulturarvsarbetet är viktig och argumenterar emot att den skulle vara godtycklig.
2021
- Riksantikvarieämbetet: ”Inga problem låna in föremål till regionala museum”, 28 september 2022, Ölandsbladet. Avdelningschef Marja-Leena Pilvesmaa svarar Ölandsbladets ledarsida i debatt om var fornfynd ska hamna, centralt eller regionalt.
- “Gemensamt ansvar för fornlämningar“, 2 juli 2021, ATL Debatt, riksantikvarie Joakim Malmström och överantikvarie Knut Weibull debatterar ansvar för fornlämningar och pekar på att Sverige har en tydlig och långtgående kulturmiljölag som betonar det gemensamma ansvaret för historiska lämningar.
- ”Digitalisera kulturarvet för demokratins skull”, 4 januari 2021, DN Debatt, riksantikvarie Lars Amréus debatterar digitalisering av kulturarv och den samhällsviktiga informationen hos arkiv, bibliotek och museer, tillsammans med fyra andra institutionschefer.
2020
- ”Inte självklart rensa ut mänskliga kvarlevor”, 6 mars 2020, SvD Debatt, riksantikvarie Lars Amréus betonar vikten av eftertanke och sakkunskap i processer och beslut kopplade till museers samlingar.
2018
- Järle kvarn uppfyller inte kriterierna för att bli statligt byggnadsminne, Nerikes Allehanda, 5 december 2018, Enhetschef Solveig McKenzie
- Kulturvärden försvinner i den kommunala byggprocessen, 22 november 2018, Dagens Samhälle, överantikvarie Knut Weibull
- Missriktat angrepp på Riksantikvarieämbetet, 17 augusti 2018, SvD Debatt, riksantikvarie Lars Amréus bemöter påståendet från fyra tidigare fornminnesinventerare att det skulle vara nuvarande regering som beslutat att avveckla sakkunskapen om fornminnesinventering på Riksantikvarieämbetet. Läs Lars Amréus svar även här på raa.se.
- Avgiften för metallsökning är motiverad, 8 maj 2018, DN Åsikt. Överantikvarie Knut Weibull bemöter ett inlägg av Helena Charlotte Fredriksson och beskriver motiven till ansökningsavgiften till länsstyrelsen för att ansöka om tillstånd för användning av metallsökare.
- Ett kulturarvsår för Sverige. Från 13 april 2018 och därefter. Många olika tidningar. Med anledning av Europaåret för kulturarv 2018 har riksantikvarie Lars Amréus och generalsekreteraren för Svenska Unescorådet, Mats Djurberg, haft en rad lokala debattartiklar införda runt om i landet. Debattartiklarna lyfter det viktiga arbete som sker, ofta ideellt, för kulturarvet och de unika världsarv som Sverige har att förvalta för hela mänsklighetens räkning. Se till exempel: Ett kulturarvsår för Gävleborgs län i Hela Hälsingland 16 april, Kulturarvsår för Västra Götaland, Skaraborgsbygden 13 april och Ett år för kulturarvet, Västerbottens-Kuriren 18 april
- Så rekryterar vi. 13 mars 2018, Fokus. Riksantikvarie Lars Amréus bemöter ett inlägg från Ola Wong och redogör för hur myndigheten rekryterar medarbetare.
- Wong är domare på oklara grunder, 9 mars Fokus. Qaisar Mahmood, chef för Kulturmiljöavdelningen bemöter ett inlägg skrivet av Ola Wong.
2017
- Ge bönderna betalt för att värna vår kulturmiljö, 26 november 2017, Svenska Dagbladet, gemensam debattartikel av riksantikvarie Lars Amréus och Leif Dennerberg, generalsekreterare på Jordbruksverket.
Vi gallrar försiktigt, 25 augusti 2017, replik i ett antal landsortstidningar på en krönika/debattext av Lars Anders Johansson. Repliken har skrivits av Carolina Andersson på Riksantikvarieämbetet. - Riksantikvarieämbetet förstår att Södra Öland måste kunna utvecklas, 23 maj 2017, replik på ledare i Ölandsbladet från 5 maj
- ”Riksantikvarieämbetet blir inte politisk överrock åt museerna”, 22 maj 2017, Svenska Dagbladet Kultur, replik på Ola Wongs kommentar 15 maj
- EU-stöd kan lyfta kulturmiljöer i länet, 18 april 2017, Norran och åtskilliga andra lokaltidningar
- Byggboomen hotar oersättliga kulturvärden, 27 mars 2017, Dagens Samhälle
- Bergslagen – unik historia och framtidens hållbara resmål, 2 februari, Dalademokraten och ytterligare tjugotalet publiceringar över hela Bergslagen